Soud bytovým domům: Stavěl jeden, bourat musí všichni

Tomáš Fránek
30. 4. 2010 16:00
Ten, kdo škodu způsobil, ji ale má ostatním spolumajitelům domu nahradit
Třetí místo v soutěži Panelák roku 2008 získal dům v pelhřimovské ulici Boženy Němcové.
Třetí místo v soutěži Panelák roku 2008 získal dům v pelhřimovské ulici Boženy Němcové. | Foto: SČMBD

Brno -  Tisíce lidí v Česku, kteří bydlí v bytových domech a jsou jich spoluvlastníky, už mají jasněji v tom, jak postupovat při odstraňování nepovolených stavebních úprav.

I když nepovolené a neschválené stavební úpravy, které mění společně užívané prostory, má na svědomí jenom jeden z obyvatel domu, úřady musí vyzvat k odstranění nelegálních úprav všechny spolumajitele domu.

Nejvyšší správní soud se tak postavil na stranu pražského magistrátu, jehož stavební odbor se soudil s obyvateli bytového domu v lokalitě Velká Skála. Soud ale zároveň upozornil, že ani nový stavební zákon neřeší složitou situaci odstraňování nepovolených staveb ve společných částech bytových domů s velkým počtem vlastníků jednoznačně a mohou se tak objevit další spory.

Ať to odstraní ten, kdo stavěl

Stavební odbor pražského magistrátu už před pěti roky nařídil devíti obyvatelům bytového domu, aby odstranili stavební úpravy v bytě jednoho z majitelů domu, který neměl při stavbě nových oken a dveří a vyzdění obvodového pláště stavby stavební povolení.

Tím se změnil nejenom byt, ale celý dům a úředníci proto nařídili odstranit stavbu všem spolumajitelům domu.

Ti ale magistrát zažalovali a u Městského soudu vyhráli. Podle soudců musí stavbu odstranit ten, kdo ji postavil a způsobil tak problémy ostatním. "Jediným, komu je možné nařídit odstranit stavbu, je vlastník bytové jednotky, který tuto úpravu provedl," rozhodli soudci.

Pražský magistrát se ale obrátil se stížností na Nejvyšší správní soud.

Senát vedený soudkyní Danielou Zemanovou rozhodl, že v případě nepovolené stavby zasahující do společné části budovy musí být odstranění stavby nařízeno všem spoluvlastníkům domu. "Odstraněním této stavby je zasaženo do jejich společného vlastnictví, nikoliv pouze do vlastnictví jednoho vlastníka bytové jednotky," uvedli soudci.

Budoucí spory vyloučit nejde

Podle nich je nesprávný názor, že by mělo být nařízeno odstranění stavby jenom vlastníkovi bytu, který bez povolení stavěl.

Soudci navíc potvrdili, že peníze, které všichni spolumajitelé domu vynaloží na odstranění nepovolené stavby, neutratí bez náhrady.

"Podle ustanovení zákona o vlastnictví bytů nese vlastník bytové jednotky, který způsobil závady a poškození na jiných bytech nebo společných částech domu, náklady spojené s odstraněním těchto závad a poškození. Pokud tuto povinnost nesplní, vznikne ostatním vlastníkům bytů pohledávka," rozhodli soudci.

Soudci potvrdili, že nový stavební zákon tyto situace neřeší jednoznačně a může být vykládán různě a vyvolávat další spory. "Řešení této otázky je zcela nad rámec projednávané věci, bude však jistě předmětem budoucího rozhodování stavebních úřadů a správních soudů," dodali soudci.
 

 

Právě se děje

Další zprávy