V Karlíně vznikne "zelená zóna" bytů a kanceláří

Monika Horáková
28. 4. 2010 15:22
Sekyra Group chce během roku 2011 získat stavební povolení a začít s první fází projektu.
Kolik stromů vidíte?
Kolik stromů vidíte? | Foto: Sekyra group

Praha - Skoro dvacet let se bude podle současných plánů stavět na pražském Rohanském ostrově. Na zhruba dvaceti hektarech pozemků v blízkosti Vltavy postaví Konsorcium Rohan realitní společnosti Sekyra Group zejména byty a kanceláře.

Plány již odsouhlasili pražští radní.

Rohanským ostrovem je dnes nazývána část Karlína, která po regulaci říčního koryta Vltavy ve 20. letech 20. století veškeré charakteristiky ostrova ztratila. V současnosti se na první pohled jedná o klasický pozemek u břehu Vltavy.  Jeho podloží ovšem „ostrovní historii" stále připomíná.

„To, že se území nachází v bývalém řečišti, přináší kromě některých výhod i technické obtíže," zmínil na tiskové konferenci Leoš Anderle, ředitel developmentu Sekyra Group.

Původně všechno vypadalo zeleněji

Úvodní projevy na tiskové konferenci i rozdaná tisková zpráva nejdříve vzbudily dojem, že Sekyra Group představí plán „zelené zóny" plné parků a přírodních zákoutí vhodných k pestrým volnočasovým aktivitám.

„Rohanský ostrov se stane významnou pražskou oddychovou zónou,"  uvedl Leoš Anderle.  „Jednou ze základních ambicí projektu je vytvoření  prostředí s charakterem „Zeleného ostrova", navazujícího na městské rekreační zóny," informuje tisková zpráva.

Z dalších informací ale postupně vyplynulo, že se jedná o běžnou výstavbu bytových a kancelářských domů. „Počítáme s padesáti procenty bytů a padesáti procenty kanceláří," uvedl Anderle.

Slibované parkové plochy, které mají celou zástavbu ozeleňovat, totiž podle sdělení Luďka Sekyry, předsedy představenstva Sekyra Group, zajišťuje město.  

Zcela „nezelený" ale projekt není. Tím, že jediný developer staví domy na poměrně rozsáhlé ploše, má možnost dbát na to, aby budovy fungovaly úsporně a ve vzájemné interakci.

„Nejsme vázáni již stojícími budovami, okolí jednotlivých domů určujeme díky velikosti projektu také my. Počítáme tedy například s tím, že odpadní teplo z chlazení komerčních prostor bude použito na ohřev vody v bytových prostorech,"  slíbil Anderle.

Pomoc zatím nepotřebujeme

I když záměr developera nezaujme tolik svou „zeleností", upoutá pozornost zcela jistě svým rozsahem. Projekt si vyžádá investici 12-15 miliard Kč. V první fázi počítá společnost s investicí ve výši 1,5 miliardy Kč a výstavbou 200 bytů a 15 000 metrů čtverečných kancelářských ploch.

„Jsme jediným aktivním developerem na tomto území," odpověděl Luděk Sekyra na otázku, zda jedná o spolupráci s jinými developery. „Se skupinami  J&T a Karlín Group sice jednáme, ale to jen v souvislosti s tím, že pracují v těsném sousedství pozemku, na kterém projekt plánujeme."

 

Právě se děje

Další zprávy