Šéf Orco Ott přežil pokus o odvolání. Oponenti prohráli

Ekonomika Ekonomika
27. 4. 2010 9:16
Valná hromada developera v nesnázích rozhodla, že Francouz zůstává v čele firmy.
Takhle si Orco ve svých plánech představovalo budoucnost pražské čtvrti Bubny
Takhle si Orco ve svých plánech představovalo budoucnost pražské čtvrti Bubny | Foto: Orco group

Lucemburk - Zakladatel developerské firmy Orco Jean-François Ott obhájil na pondělní mimořádné valné hromadě pozici generálního ředitele. Skupina akcionářů, která se pokusila převzít kontrolu nad firmou, neuspěla: ukázalo se, že drží jen zhruba 43 procent hlasovacích práv.

Developer Orco prožívá těžké ekonomické období. Akcionářská skupina, která stojí proti Ottovi, tvrdí, že po celém roce pod soudní ochranou před věřiteli selhal při snižování dluhu, paralyzoval celou společnost a zničil naděje na její znovuoživení.

Tato skupina kolem Millenius Investments se v březnu stala největším podílníkem Orka. Ott ale vzápětí hned trojím navýšením kapitálu přibližně o 406 milionů korun změnil poměr sil. Millenius chce kvůli tomu pokračovat v právním sporu s Ottem.

Orco se v režimu soudní ochrany nachází od března 2009. Pařížský obchodní soud ji postupně prodloužil až do 25. června tohoto roku.

Ott chce 12. května předložit francouzskému soud plán na vystoupení ze soudní ochrany. Připravuje nyní nové rozložení splatnosti dluhopisů v sumě přes 400 milionů eur (10,2 miliardy Kč) a jejím plánem je prodloužit jejich splatnost ze tří na osm let.

"Jsem velmi šťastný a hrdý z podpory akcionářů. Rád bych zopakoval, že představenstvo společnosti bude pokračovat na všech frontách v úsilí směřujícím k restrukturalizaci společnosti ve prospěch akcionářů," komentoval výsledek valného hromady Ott.

Podle serveru Patria.cz vzrostl poměr zadlužení Orka z 67 procent v polovině loňského roku na 80 procent koncem roku. Celkové zadlužení společnosti překročilo 1,5 miliardy eur.

Pokud by Orco zkrachovalo, byl by to jeden z největších pádů během ekonomické krize v Česku. Orco mělo velké plány, chtělo například postavit úplně novou pražskou čtvrť Bubny.

Když Orco na burze v Praze začínalo, stál jeden cenný papír tohoto developera až 3700 korun, dnes je k mání za 200 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy