Zlevnění hypoték zabralo. Banky půjčily o polovinu víc

Petr Kučera Petr Kučera
21. 4. 2010 11:19
Hypoteční trh ožil a vrátil se alespoň na loňskou úroveň

Praha - Tuzemské hypoteční banky poskytly v březnu úvěry za 7,03 miliardy korun a po více než devíti měsících tak překonaly sedmimiliardovou hranici. Vyplývá to ze dnes zveřejněné statistiky Fincentrum Hypoindex.

"Snižování úrokových sazeb, ke kterému banky přistoupily na začátku roku, zabralo a trh se dostal zhruba na úroveň loňského roku," říká vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Meziročně je objem hypoték o 6,4 procenta nižší. Banky uzavřely smlouvy s 4222 klienty, což je o 4,5 procenta méně než ve stejném období loňského roku. V porovnání s letošním únorem však trh vzrostl o více než polovinu.

Průměrná úroková sazba v březnu činila 5,41 procenta, což je o čtyři setiny procentního bodu více než v únoru. Oproti loňskému roku, kdy se sazby pohybovaly nad 5,6 procenty, je však viditelné zlevnění.

Největší zájem je o pětiletou fixaci

"Mírné zvýšení průměrných sazeb v naší statistice je dáno především růstem počtu hypotečních úvěrů na výstavbu, u kterých jsou hlavním kritériem pro klienty při výběru banky spíše podmínky čerpání než celková nákladovost," vysvětluje Rajdl. 

Největší zájem mají lidé o úrokovou sazbu zafixovanou na pět let. Tuto variantu si v březnu zvolilo 58 procent klientů. Podíl tříletých fixací klesl na necelých 28 procent.

Za celý loňský rok se hypoteční trh propadl o více než třetinu. Kvůli krizi byly opatrnější obě strany - banky i jejich potenciální klienti.

 

Právě se děje

Další zprávy