Ochránce ČEZu v ČSSD: elektřina bude levnější o třetinu

Zdeněk John
20. 4. 2010 10:40
Milan Urban (ČSSD) plánuje, že by ČEZ opustil energetickou burzu
Volby jsou za dveřmi
Volby jsou za dveřmi | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ČEZ dostal ránu ze strany, kterou si až dosud nemusel krýt. Místopředseda ČSSD Milan Urban, patřící mezi politiky spíše k opatrovníkům energetického polostátního kolosu, prohlásil v rozhovoru pro HN, že je třeba radikálně zlevnit elektřinu.

Stínový ministr průmyslu ve straně, která se nejspíš stane vítězem květnových voleb, si dal za cíl srazit cenu proudu o třetinu. "Zaprvé, chceme přitlačit na větší regulaci ceny, nevylučujeme ani legislativní úpravu, která by Energetickému regulačnímu úřadu zlepšila podmínky," uvedl Urban v HN a pokračoval: ČSSD chce zavést fixaci cen elektřiny na kratší období, než je rok. A také vytvořit "společný dům, který zastřeší českou a slovenskou přenosovou soustavu."

Urban uvedl, že ČEZ si dělá alibi, když argumentuje, že cena eletřiny se tvoří tržně. Připustil i odchod ČEZu z Energetické burzy Praha. "Cena elektřiny by se měla stanovovat jako u plynu  - vždy na čtvrtletí. Jen díky tomu by už dnes měli Češi elektřinu až o 30 procent levnější," citují HN Urbana.

Možnost zrušení Energetické burzy Urban považuje až za krajní řešení. První na řadě je podle něj zavedení mechanismů k narovnání ceny. Stát jako většinový vlastník musí ČEZ dostat pod tlak, soudí Urban.

Firma ČEZ dosud na Urbanova vyjádření nereagovala, ale v podobných případech vždy volí stejnou taktiku: nekomentuje výroky politiků.

V ČSSD nepanuje shoda, zda by stát měl prodat část svého podílu v ČEZu. Zatímco Jiří Paroubek je pro, Milan Urban stejně jako Bohuslav Sobotka tvrdí, že nyní není výhodná doba. "Ani já nemyslím, že prodat část akcií by bylo správné. Alespoň v horizontu dvou let. Zaprvé - pro prodej akcií není optimální období, za druhé, snížili bychom si výnos z dividendy," shrnul postoj v HN místopředseda ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy