Na trhu s nemovitostmi nastává jaro. Zatím nesměle

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 4. 2010 18:18
První čtvrtletí znamenalo oživení komerčního trhu, ten s bydlením ještě doufá.
Loňský rok znamenal omezení zájmu investorů na prvotřídní kancelářské projekty.
Loňský rok znamenal omezení zájmu investorů na prvotřídní kancelářské projekty. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Po mrazivém loňském roce přijde letos opatrné oživení, shodují se experti na realitní trh. Letošní první čtvrtletí to podle jejich údajů potvrzuje.

Například trh s bydlením se stabilizoval. Developeři, kteří staví obytné projekty, sice v loňském roce žádali banky o menší objem financí na menší počet projektů, ale letos už počítají s oživením poptávky. Zjistily to společnosti Deloitte a Hyposervis ve společné studii.

"Developeři očekávají v následujících dvou letech pozvolný růst cen. V letošním roce by se ceny měly dostat na hodnotu 89 procent roku 2008 a v příštím roce na úroveň 92 procent z cen roku 2008. Počet prodaných bytových jednotek podle developerů letos skokově vzroste na hodnotu 96 procent počtu prodaných bytů v roce 2008," uvedla Diana Rádl Rogerová ze spolenčosti Deloitte.

Jejich názor sdílejí i banky, které čekají nárůst objemu hypotečních úvěrů. Předpokládají, že se dostane na úroveň 86 procent objemu, který na nemovitosti půjčily v roce 2008.

"Přitom v loňském roce tyto ukazovatele klesly pod úroveň 75 procent z roku 2008. Příští rok by počet hypoték mohl podle studie překročit úroveň z roku 2008," upozornil Milan Roček ze společnosti Hyposervis.

Ze studie o vývoji trhu s bydlením také vyplynulo, že co do množství obytných nemovitostí je situace v České republice srovnatelná se západní Evropou, ale stále ještě zaostáváme v jeho kvalitě. Velmi nízký v porovnání s ostatními zeměmi starého kontinentu je v Česku také podíl nájemního bydlení.

Svět velkých realit se začal hýbat

Zatímco trh s bydlením na své oživení ještě čeká, velké obchody už se začaly hýbat v letošním prvním čtvrtletí. Objem realitních transakcí v porovnání s loňským rokem narostl o více než 60 procent.

Podle poradenské společnosti King Sturge byli nejaktivnější investoři z České republiky a Slovenska, ale zdatně jim sekundovaly firmy z Německa a Rakouska.

Po loňském roce, kdy byl zájem téměř výhradně o prvotřídní kancelářské budovy, v prvních třech měsících letošního roku se zájem investorů rozšířil i na maloobchodní nemovitosti, ale i budovy určené pro redevelopment - tedy přestavbu pro jiný účel než jakému sloužily dřív.

Dobrou zprávou je pro český realitní trh znovu rostoucí zájem zahraničních investorů. "Zahraniční investoři se stále zajímají o prvotřídní kancelářské budovy a nově též o kvalitní obchodní centra v hodnotě 50 milionů eur a více. Sledují region jako celek a nabídky srovnávají ve středoevropském kontextu. Ale i když má Varšava a Praha nejlepší kredit a relativně široké spektrum odpovídajících nabídek, je takových nemovitostí, které by vyhovovaly uvedeným požadavkům a zároveň byly na prodej, velmi málo," komentoval to Jan Kovařínský, investiční konzultant King Sturge.

 

Právě se děje

Další zprávy