Plán? Přestavět Prahu za miliardy. Realita? Obří ztráta

ČTK ČTK
31. 3. 2010 7:00
Akcionáři se již podruhé snaží odvolat vedení developerské společnosti Orco
Tak měly vypadat Bubny - kdyby nechyběly miliardy
Tak měly vypadat Bubny - kdyby nechyběly miliardy | Foto: Orco group

Praha - Realitní společnost Orco v roce 2009 snížila ztrátu na 250,564 milionu eur, což je zhruba 6,4 miliardy korun. Firma výsledky, které jsou horší než očekávání analytiků, oznámila v noci na dnešek v tiskové zprávě. V roce 2008 měla společnost ztrátu 390,56 milionu eur (podle tehdejšího kurzu 10,4 miliardy korun).

Analytici původně odhadovali, že by se ztráta Orka mohla pohybovat na úrovni 208 až 217 milionů eur.

Tržby Orka se v loňském roce snížily na 251,53 milionů eur z 299,93 milionu eur v roce 2008. Analytici v průměru odhadovaly jejich výši na 239,69 milionu eur.

Orco patří mezi přední developerské společnosti ve střední Evropě. Mezi největší připravované projekty firmy patří výstavba bytového a komerčního komplexu v Praze-Bubnech, do kterého chce investovat desítky miliard korun. Firma se ale současně už rok nachází v režimu soudní ochrany před věřiteli. Dluh developera činí přibližně 1,6 miliardy eur (kolem 41 miliard korun). Soud v Paříží nedávno ochranu prodloužil o další tři měsíce do 25. června. Orco nyní dokončuje plán své záchrany, který má být věřitelům k dispozici na konci března.

Současnému vedení Orka, které vede jeho zakladatel Jean Francois Ott, se ale ve čtvrtek objevil nový vyzyvatel. Stala se jím lucemburská společnost Millenius Investments, která se s podílem 7,74 procenta dostala do čela akcionářů Orka. Spolu s dalšími menšími podílníky, s nimiž má přes deset procent akcií, nyní žádá svolání valné hromady a odstoupení současného vedení.

O odvolání manažerů Orka usilovalo už loni sdružení menšinových akcionářů SOS Orco. Na valné hromadě firmy v červenci 2009 ale získalo sdružení právo zastupovat jen 0,2 procenta akcionářů firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy