Nový vůz Škodovky bude sedan. Určený je hlavně pro Asii

Radek Pecák Radek Pecák
22. 3. 2010 18:20
Na podzim přijdou ekologické verze fabií a roomsterů
Nový sedan bude větší než byl ten odvozený od minulé generace fabie
Nový sedan bude větší než byl ten odvozený od minulé generace fabie | Foto: Aktuálně.cz

Mladá Boleslav - Březen 2011. To je velice pravděpodobný termín, kdy mladoboleslavská Škoda odhalí podobu svého nového, již šestého modelu. Jisté je to, že to bude sedan a že daleko více než tuzemské zákazníky by měl oslovit motoristy v Asii, konkrétně Číně a Indii.

Sedan, tedy vůz, který má karosérii rozdělenou na tři prostory - pro motor, posádku a zavazadla, Škodovka naposledy vyráběla před dvěma lety. Fabia sedan vydržela ve výrobě od roku 2001 do 2008. Současná generace fabií už se nabízí pouze ve verzích hatchback a combi.

Informace o termínu představení vozu vyplynula z vystoupení šéfa představenstva mladoboleslavské Škody Reinharda Junga na výroční tiskové konferenci. "Na tomto voze se intenzivně pracuje," řekl. "Doba, která uplyne od začátku vývoje produktu až do zavedení do výroby, je dva až dva a půl roku a nyní jsme zhruba v polovině," sdělil Jung.

Vůz by se měl velikostí zařadit někam mezi fabii a octavii.

Stále důležitější bude Asie

Z toho, co zaznělo při prezentaci hospodářských výsledků firmy za rok 2009 dále vyplynulo, že Škodovka se bude čím dál více orientovat na zákazníky v Asii. Chce tam přetahovat zákazníky například korejským značkám Hyundai a KIA. Využít k tomu chce hlavně potenciál závodů v Rusku, Indii a Číně.

Nový sedan, jehož jméno zatím není známé, by se měl stát dalším relativně levným autem, které Škoda zákazníkům nabídne. Právě orientace na menší vozy s malou spotřebou je teď směr, kterým se hodlá ubírat. Aby zatím nabídla zákazníkům co nejširší paletu malých vozů, rozšířila letos nabídku fabií o další deriváty. Konkrétně přibude kromě klasického hatchbacku a kombíku ještě verze scout (i pro krátkou karoserii), dále také "ostrá" RS opět v obou karosářských variantách.

Na podzim pak vyjedou i ekologicky zaměřené verze Greenline. Ty dostanou jednak systém start&stop a jednak systém rekuperace elektrické energie.

Sedmým modelem mladoboleslavské Škody se pak stane zřejmě v roce 2012 minivůz vyráběný v Bratislavě na bázi studie Volkswagenu UP.

 

 

Právě se děje

Další zprávy