Pokuta pro Česko. Za statek zabavený komunisty

Tomáš Fránek
27. 11. 2009 15:57
Evropský soud pro lidská práva přiznal odškodnění ženě z Česka, která musela vrátit statek restituentům

Brno - Třicet tisíc eur vyplatí Česko Evě Peškové za to, že musela restituentům vrátit statek, který levně získala za komunismu. Rozhodl o tom Evropský soud pro lidská práva.

Tato částka (v přepočtu zhruba tři čtvrtě milionu korun) je jednou z nejvyšších, které jednotlivec na Česku ve Štrasburku vysoudil.

Soud uvedl, že bylo porušeno právo Evy Peškové na "pokojné užívání majetku".

Případ začal v roce 1966. Komunistický režim donutil původní vlastníky usedlosti v Nestěnicích, aby ho převedli na stát. Pešková statek od státu koupila v roce 1979 asi za 25 tisíc korun.

Směšná cena

Po pádu režimu, v roce 1992, bývalí vlastníci požádali o to, aby dostali statek zpět. Až o devět let později, v roce 2001 soudy rozhodly, že Pešková je povinna usedlost restituentům vrátit. Důvod? Získala ji za cenu výrazně nižší, než jaká odpovídala tehdy platným cenovým předpisům.

A právě cenu, kterou zaplatila v roce 1979, dostala Pešková zpět.

Pešková se kvůli tomu neúspěšně bránila u Nejvyššího soudu i Ústavního soudu a nyní uspěla až ve Štrasburku. Tamní soudci potvrdili, že statek byl zpět restituentům vydán v souladu se zákonem i veřejným zájmem, ale Peškovou přitom poškodila cena, kterou dostala zpět.

"Stěžovatelka si nemohla být v době koupě vědoma toho, že kupní cena neodpovídá předpisům; její výši ostatně nemohla nijak ovlivnit. Majetek proto nabyla v dobré víře," rozhodl evropský soud.

Soud sice připustil, že Pešková usedlost neužívala k trvalému bydlení, poukázal však na to, že tam žila její dcera a další členové rodiny.

Restituce byla spravedlivá

Štrasburský soud proto rozhodl, že Peškové náleží po odečtení vrácené kupní ceny a výše nákladů odškodnění ve výši 30 tisíc eur. Pešková přitom požadovala dvojnásobnou částku.

To, že celý proces trval více jak deset let, už podle Evropského soudu vyřešilo české ministerstvo spravedlnosti. To totiž za nepřiměřenou délku soudního procesu vyplatilo Peškové přes 67 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy