ČEZ sleví domácnostem 15 % ze základu ceny elektřiny

Ekonomika Ekonomika, red eko
10. 11. 2009 14:16
Silová elektřina však tvoří jen polovinu výsledné ceny energie

Praha - Patnáct procent z ceny silové elektřiny sleví na příští rok domácnostem ČEZ. Energetická společnost to upřesnila ve své dnešní zprávě. Celková cena by tak měla klesnout asi o osm procent. O tom, že elektřina na příští rok zlevní v jednotkách procent, se hovořilo už dříve. 

"Díky poklesu cen elektřiny na velkoobchodním trhu jsme pro naše tarifní zákazníky letos mohli levně nakoupit elektřinu na celý příští rok. Po letech zdražování elektřiny vyvolaného neustálým růstem cen na propojeném evropském velkoobchodním trhu konečně můžeme našim zákazníkům nabídnout zlevnění," uvedl Martin Roman, generální ředitel ČEZ.

Výsledná cena, kterou domácnosti odebírající energii ze sítě ČEZu zaplatí, ale poklesne méně než o 15 procent. Takzvaná silová elektřina totiž označuje energii skutečně odebranou ze sítě, která však tvoří pouze polovinu konečné ceny. Tu druhou tvoří regulované služby, jejichž cenu stanovuje Energetický regulační úřad. A ČEZ upozorňuje, že výše těchto plateb meziročně vzroste.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Dvojitý zásah ČEZu. Získal teplárnu i dárek od Senátu
ČEZ nabídl nespokojeným klientům ombudsmana
Levnější elektřina neláká. Zájem o fixaci ceny je malý

Výše úspory bude záviset na zvoleném tarifu. Domácnosti, které elektřinu využívají jen ke svícení pro elektrické spotřebiče, tedy využívají tarif Standard, zaplatí podle ČEZu za jednu kilowatthodinu odebrané energie o 18 procent méně než letos. Ovšem bez započtení druhé poloviny ceny energie.

Kdo fixoval cenu, nevydělal

Kdo zaváhal s fixací ceny, nemusí bít hlavou o zeď. Ti, kdo možnosti fixovat cenu využili, totiž neprodělali ani nevydělali. Původně sice měli vydělat, ale o zisk je připravil pokles kurzu koruny.

Program FIX 2010 navíc nabízela energii s patnáctiprocentní slevou. Tedy se stejnou úsporou, jaká čeká v průměru všechny klientské domácnosti ČEZu.

 

Právě se děje

Další zprávy