Místo drahých hypoték si lidé byty raději pronajímají

hp
6. 11. 2009 8:21
Pronájem bytu přijde měsíčně levněji
O pronájem bytu mají zájem hlavně mladí lidé.
O pronájem bytu mají zájem hlavně mladí lidé. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Lidé si v současné době krize kvůli vysokým hypotečním splátkám čím dál častěji byty jen pronajímají. Měsíční nájemné je totiž vyjde levněji.

Podle Hospodářských novin, které se zprávou přišly jako první, tak dochází ke zlomu v oblasti trhu s bydlením. Ve velkých městech je teď výhodnější si byt pronajmout, než na něj splácet hypotéku.

Objem nově uzavřených hypoték se za posledního tři čtvrtě roku meziročně snížil o více jak 37 procent. Naopak počet nájemních transakcí se zvětšil až o 20 procent.

"V průměru se zájem o pronájem bytů za rok zvýšil až o dvacet procent kvůli nedostupnosti hypotečních úvěrů," potvrdila Hospodářským novinám Iva Lorencová ze společnosti ERA Reality.

To, že poptávka po pronájmech bytů v poslední době roste, zaznamenal podle deníku i ředitel internetového serveru bezrealitky.cz Jakub Havrlant. Jak řekl, poptávka v této oblasti značně převyšuje nabídku.

"Pronajímatelé si mohou mezi zájemci vybírat. V Praze nebo v Ostravě, kde je poptávka po pronájmu největší, na jeden byt v průměru připadá i patnáct zájemců," uvedl Havrlant.

O pronájem bytů mají podle Arnošta Hejduka z firmy Rooney & Bennett, která realitní trh sleduje, zájem především mladí lidé, kteří se nechtějí dlouhodobě finančně vázat.

"V Praze vystudovali, mají tu práci, ale potřebují byt jen na jeden dva roky. Nechtějí si na krk uvázat dlouhodobou hypotéku, protože plánují kariéru, třeba i v zahraničí. Pro ně je výhodnější nájemní bydlení," řekl Hospodářským novinám Hejduk.

Největší cenové rozdíly mezi hypoteční splátkou a tržním nájemným jsou u velkých bytů. U menšího bytu jsou rozdíly o něco menší. I u nich je ale měsíční nájemné nižší než hypoteční splátka.

 

Právě se děje

Další zprávy