Trumfy na realitním trhu přešly do rukou kupujících

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 11. 2009 8:00
Nabídka je teď vyšší než poptávka, i když trh pomalu ožívá.
Developeři se snížením cen dlouho otáleli. Teprve v létě na situaci na trhu zareagovali. Ilustrační foto.
Developeři se snížením cen dlouho otáleli. Teprve v létě na situaci na trhu zareagovali. Ilustrační foto. | Foto: www.bestofrealty.cz

Brno - Berte, nebo nechte být. Věta, která až do příchodu zmrazení realitního trhu příslušela spíš prodávajícím, zaznívá stále častěji z "opačné strany barikády".

Realitní společnosti se shodují, že trumfy mají stále častěji v rukách kupující. Nabídka totiž převyšuje poptávku. Stejně tak upozorňují, že trh začíná pomalu ožívat.

"Lidé evidentně vhodné nemovitosti hledají, ale s nákupem si dávají načas," uvedl Jakub Havrlant, ředitel realitního tržiště bezrealitky.cz.

Větší proměny však na trhu v posledních měsících nenastaly. "Krize měla na trh s realitami v podstatě pozitivní dopad v tom smyslu, že došlo ke korekci cen nemovitostí a proměnil se vztah mezi prodávajícími a kupujícími. Jinými slovy nyní určují ceny, na rozdíl od minulosti, více kupující," upozornila mluvčí realitní společnosti Re/Max Barbora Hokrová.

Slevit museli soukromníci i developeři

Cenová hladina se ustálila a na nižší ceny jsou nuceni přistoupit i ti, kdo se snaží prodat byt nebo dům vlastními silami.

"Slevu momentálně avizuje téměř 20 procent nemovitostí, tedy každá pátá. Lidé nejdříve nastaví cenu na úrovni předchozích let, ale postupně ji sníží řádově i o statisíce. Pak je často i několik měsíců neprodejná nemovitost prodána během několika týdnů," upozornil Havrlant.

Největší zájem je o malometrážní byty. "To ale není dobový trend, je to spíš dáno jejich finanční dostupností. Ale oživení je vidět u novostaveb. Například z projektu, který téměř půl roku stál, se najednou prodalo pět bytů," poznamenal generální ředitel realitní společnosti Gaute Radovan Hlavinka.

Právě developeři zareagovali na pokles cen se zpožděním. Dlouho se jej snažili kompenzovat alternativními nabídkami, jako byla například garážová stání či vybavení kuchyně zdarma. V létě už ale začali přistupovat na nižší ceny.

"Je ale také dost těch, kteří nedostali další úvěr a nemají teď na dostavbu peníze. Developeři si musí uvědomit, že rozdíl ceny mezi starým a novým bytem nemůže být 40 nebo 50 procent, ale maximálně 15 procent," vysvětlil obchodní ředitel M&M reality holding Miroslav Jonáš.

Snaha lidí o úsporu se ale podle realitních společností projevuje také ve zvýšeném zájmu o energeticky úsporné bydlení.  Poptávka po nízkoenergetických domech a bytech stoupla od loňského roku o polovinu.

Kdo se pro takovou koupi rozhodne, měl by si dát pozor, aby nenaletěl. "Jako nízkoenergetické dnes inzeruje stavby téměř každý, kdo používá stavební izolace, se skutečnými nízkoenergetickými parametry však takové bydlení nemá nic společného," vysvětlil Jan Řežáb ředitel developerské firmy JRD, která staví nízkoenergetické bytové domy.

 

Právě se děje

Další zprávy