Propad hypoték trvá. Lidé jich dostali nejmíň za 4 roky

Ekonomika Ekonomika
21. 10. 2009 16:55
Klienti se v krizi do bank pro hypotéky neženou, dokazují to data za tři čtvrtletí.
Pomalé tempo trhu s bydlením postihuje i hypoteční banky. Lidé si nechtějí půjčovat.
Pomalé tempo trhu s bydlením postihuje i hypoteční banky. Lidé si nechtějí půjčovat. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Ceny bytů a domů už před časem zřejmě dosáhly svého dna, kde ustrnuly, banky snížily úvěrové sazby, ale lidé o hypotéky zájem stále nemají. Nebo se na ně dostávají obtížněji než dříve.

Za devět měsíců letošního roku jich banky poskytly nejméně za čtyři roky. Svědčí o tom dnes zveřejněný ukazatel na nezávislém serveru Hypoindex.cz.

Zatímco vloni za tři čtvrtletí banky lidem poskytly hypotéky v objemu 92, 5  miliardy korun, letos jim půjčily jen 57 miliard.

„Je zřejmé, že banky v letošním roce s největší pravděpodobností nepřekonají ani výsledky za rok 2006. O rekordních letech 2007 a 2008 ani nemluvě. Meziroční ztráta v objemu sjednaných hypoték v porovnání s rokem 2006 nyní činí 18,8 procenta, za výsledky z let 2007 a 2008 banky zaostávají dokonce o 38,4 procenta a 47,6 procenta," uvedl na Hypoindex.cz Luboš Svačina.

Výsledky ze září naznačují, že by se hypoteční trh mohl mírně rozhýbat. Podle údajů Fincentrum Hypoindexu se v meziměsíčním srovnání v září zvýšila průměrná částka úvěru o více než 25 tisíc korun na 1 654 690 korun.

„Bohužel tím však pozitivní zprávy ohledně sjednaných hypoték končí. Očekávání, která bankéři vkládaly do letošního třetího kvartálu, zůstala jednoznačně nenaplněna. Během července až září banky do celkové roční statistiky "přisypaly" pouze necelých 17 miliard korun," konstatoval v článku Svačina.

Snižování sazeb, které řada bank na konci léta ohlásila, zatím průměrnou výši sazeb příliš neovlivnila.

„Proces schválení a podepsání hypotéky je otázkou několika týdnů, a tak skutečný efekt avizovaného snižování sazeb zachytí až statistiky za měsíc říjen. Tehdy se ukáže, zda klienti na hypotékách opravdu měli šanci ušetřit, nebo zda se jednalo o pouhé snižování „na oko"," vysvětluje Svačina.

 

Právě se děje

Další zprávy