Zlom, byty začaly zdražovat. V Praze to ale neplatí

Zdeněk John
20. 10. 2009 10:11
ČSÚ potvrdil, že se zastavil pád ceny bytů.
Bytový dům Na Topolce Na Topolce 1178/16, Praha 4 Developer: AT DEVELOPMENT a.s. Architekt/i: SHA - Šafer, Hájek architekti spol. s r.o.
Bytový dům Na Topolce Na Topolce 1178/16, Praha 4 Developer: AT DEVELOPMENT a.s. Architekt/i: SHA - Šafer, Hájek architekti spol. s r.o. | Foto: www.bestofrealty.cz

Praha - Kdo chtěl využít pádu cen a pořídit si nový byt za trochu přijatelnějších podmínek, možná promarnil nejlepší dobu. Český statistický úřad dnes potvrdil odhady makléřů z jednotlivých regionů, že byty začaly po delší době opět zdražovat.

Nejnovější údaje říkají, že v celém Česku stouply takzvané nabídkové ceny bytů od července do září o půl procenta. Mimo Prahu je růst výraznější, tam dosahuje 2,1 procenta. Pouze v hlavním městě, kde je velký převis nabídky nad poptávkou, byty dál zlevňovaly, o 1,4 procenta.

Před nástupem finanční krize, největší od 30. let minulého století, se zdálo, že ceny nemovitostí i v Česku musí jen růst. Pak však přišel zlom. Po růstech v řádech desítek procent se ceny bytů začaly propadat.

"Odnesly" to zejména starší panelové byty. Příklad? V Praze stál před dvěma roky průměrný panelový byt velikosti 3+1 i tři miliony korun, nyní jsou stejné byty k mání o půl milionu levněji.

Svou cenu si v krizi zachovávaly především nové byty, a z nich hlavně startovací byty pro jednoho či pro dva nájemníky.

Teď se vše obrací, zdá se ze statistiky ČSÚ. "Údaje k prvnímu září ukazují na změnu trendu. Po téměř dvanácti měsících vykázala většina kategorií bytů meziměsíční nárůst či stagnaci průměrných cen, které dosud klesaly," citovaly HN Michala Picha, jednatele firmy EuroNet Media. Ta na svých portálech realitycechy.cz a realitymorava.cz od loňského září monitoruje vývoj nabídkových cen zhruba 60 tisíc nemovitostí v zemi.

Někteří experti však varují před přehnanými a předčasnými závěry. Zdražování bytů je zatím velmi mírné a bude se ještě pár měsíců velmi lišit v jednotlivých lokalitách.

Právě umístění bytů bývá rozhodující pro jeho cenu a dva velikostně stejné byty, které od sebe jsou třeba jen několik desítek metrů, se cenově liší o desítky tisíc korun.

Tím, že zájemci o byty nyní častěji přicházejí, nabyli majitelé nemovitostí dojmu, že se poptávka zvedá. Proto někteří zvýšili ceny. Jenže lidé zatím nové byty nijak masivně nekupují.

Čtěte také:
Hypotéky zdražily. Rozdíly v sazbách bank rostou
Výstavba bytů se rekordně propadla. A bude hůř
Miliardy na zateplení pro víc rodin. A úřady jsou plné
 

Právě se děje

Další zprávy