Paroubek chce zmrazit regulované nájmy na půl roku

Ekonomika Ekonomika
16. 10. 2009 11:35
Sociální demokraté chtějí místo zvýšení regulovaných nájmů jejich zmražení
Sociální demokracie žádá vládu, aby zmrazila regulované nájemné.
Sociální demokracie žádá vládu, aby zmrazila regulované nájemné. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Zmrazte regulované nájemné na půl roku, aby mohl vzniknout zákon přesně upravující jeho další růst, vyzval dnes vládu na tiskové konferenci předseda ČSSD Jiří Paroubek.

"Pokud vláda na šestiměsíční moratorium od ledna 2010 nepřistoupí, prosadíme je do sněmovny formou zákona," řekl Jiří Paroubek.

Půlrok je podle Paroubka dostatečnou dobou pro vznik nového zákona o nájemném, který přesně stanoví postup při jeho zvyšování i jeho výši. Ta by podle sociálních demokratů měla dostoupat na úroveň v místě obvyklého nájemného.

Důvodem pro začátek moratoria od letošního ledna je končící deregulace ve většině měst a obcí. Ta způsobí, že v řadě někdejších okresních měst vystřelí nájemné v  bytech s regulovaným nájmem o desítky procent vzhůru.

Tento nárůst umožňuje koeficient stanovený ministerstvem pro místní rozvoj. Ceny se mají dostat na úroveň tržního nájemného.

Poslanci v červnu odhlasovali prodloužení deregulace nájemného až do roku 2012. Rozložení do dalších tří let umožňuje mírnější růst cen. Toto opatření se však týká jen zlomku bytů - těch v hlavním městě a většině krajských měst.

 

Právě se děje

Další zprávy