Orco dluží bankám 19 miliard, krachu je stále blíž

Ekonomika Ekonomika
5. 10. 2009 11:18
Celkové dluhy developerské společnosti jsou 50 miliard korun
Zářná budoucnost Orco Property Group pohasíná.
Zářná budoucnost Orco Property Group pohasíná. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Úporná snaha o záchranu na jedné straně, na straně druhé miliardové dluhy a strmě padající cena akcií společnosti. Sen o developerském gigantu jménem Orco Property Group už má namále.

Server Týden.cz dnes na základě výroční zprávy společnosti vyčíslil, kolik Orco, založené francouzským podnikatelem v Česku, komu dluží.

Největším věřitelem developerského obra na okraji propasti je britská Royal Bank of Scotland. Ta Orku půjčila téměř 305 milionů eur. Částku 150 milionů dluží developer německé bance EuroHypo.

Mezi velkými věřiteli je i česká ČSOB a její mateřská KBC. Ty v posledních letech dokonce zvýšily svůj podíl v Orku z 50 milionů na 94,6 milionu eur.

Celkem dosáhly dluhy Orka u dvanácti bank 750 milionů eur, tedy v přepočtu 19 miliard korun. K tomu však má společnost ještě další závazky. Všechny dohromady dosahují astronomické výše 50 miliard korun.

Kolik zbývá do krachu?

Někdejší gigant, který plánoval vystavět na místě dnešního bubenského nádraží novou supermoderní čtvrť, v současnosti pracuje na plánu restrukturalizace svého dluhu. Ten předchozí se totiž nezamlouval majitelům dluhopisů a minulý týden jej odmítli.

Orco muselo také požádat o prodloužení ochrany před věřiteli, která mu v září vypršela. S majiteli dluhopisů se navíc musí do konce listopadu domluvit, jinak přijde o pomoc ve výši 80 milionů eur od amerického investora Colony Capital.

Dalším mezníkem v budoucnosti a nejspíš i historii Orco Property Group bude 20. říjen. Tehdy se akcionáři vadnoucího impéria sejdou na valné hromadě a budou rozhodovat o dalších krocích.

 

Právě se děje

Další zprávy