Prodat sny developerů je téměř nemožné, lidé jim nevěří

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 9. 2009 14:00
Lidé nechtějí kupovat byty na papíře, chtějí je vidět
Pokud už byty stojí, navíc v rozumné lokalitě, kupci se najdou snáz než před zahájením stavby.
Pokud už byty stojí, navíc v rozumné lokalitě, kupci se najdou snáz než před zahájením stavby. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Ještě před rokem nebylo vůbec složité prodat byt, který existoval jen v představách architekta nebo maximálně na lákavé vizualizaci. Dnes je všechno jinak. Lidé si potřebují na to, co kupují, sáhnout.

A podle expertů je to pochopitelné. S ekonomickou krizí, krachujícími podniky a rostoucí nezaměstnaností jsou lidé při utrácení svých úspor mnohem opatrnější. Navíc získat hypotéku pro ně není tak jednoduché jako před rokem.

Svou roli sehrály také případy, kdy developer zkrachoval, nic nepostavil a lidé o své peníze přišli. "Radíme proto svým klientům, aby nedávali příliš velkou částku přímo developerovi, ale na vázaný účet v bance. Zaplatí pak například 100 tisíc, pak musí vyrůst hrubá stavba a teprve potom banka developerovi uvolní z účtu další peníze," vysvětluje Radovan Hlavinka, generální ředitel společnosti Gaute reality.

Podle něj jsou lidé informovanější a opatrnější. Zajímají se o pověst developera, o způsob financování stavby.

A Michal Teper ze společnosti Sting Development dodává, že lidé jsou také vybíravější. „Nejsou totiž pod časovým tlakem a nemají obavy z toho, že když dnes byt nekoupí, zítra už nebude. Díky tomu také klienti více a detailněji projekty posuzují a porovnávají," říká.

O projekty, které nebyly dostatečně kvalitní jak co do standardu vybavení, tak s ohledem na sílu developera, zájem klesl. "Na druhou stranu o projekty, které jsou kvalitně připravené, nacházejí se v lukrativních lokalitách a prodávají se za přiměřené ceny, je zájem stále," tvrdí Teper.

Situace tlačí na developery

Pro developery, kteří bytové domy staví, je změna přístupu kupujících největším problémem. Jako by nestačilo, že podmínky bank pro financování rezidenčních staveb přiostřily už v loňském roce, ještě před plným dopadem hospodářské krize. Zvýšil se požadavek na finanční spoluúčast developera, protože ten často nedokázal zajistit dostatečně vysoký počet předem prodaných bytových jednotek.

Projekt Bubny developerské společnosti Orco je typický developerský sen.
Projekt Bubny developerské společnosti Orco je typický developerský sen. | Foto: Orco group

Na konci loňského roku dokonce některé banky zastavily úplně financování nezahájených developerských projektů. Ani ty, které se stavět začaly, ale nemají úplně růžovou přítomnost.

Jedním z nich je i bytový dům Městská brána v Ostravě. Ze sedmatřiceti bytů se investorovi podařilo obsadit jen pět, z osmi bytových prostor jen tři. A to mají být v půli příštího roku hotové první byty. „Samozřejmě, že to není jednoduché, náš prodejní plán počítá s prodejem v delším časovém horizontu než do pololetí příštího roku," říká manažer projektu Vít Vaněk.

Podívejte se, jak měla vypadat přestavba pražského nádraží Bubny:

Kdo staví nové byty v atraktivní lokalitě a za rozumnou cenu, má šanci uspět. „Ale poptávka je velmi nízká. Lidé nechtějí investovat do vize, ale do něčeho, na co si mohou sáhnout, co stojí a je reálné," dodává Jaroslav Jírek, realitní makléř kanceláře Re/Max Alfa.

 

Právě se děje

Další zprávy