"Zámek" pro seniory vynesl v dražbě 140 milionů

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 9. 2009 16:10
Vystěhovaní důchodci neuvidí z prodeje ani korunu
V Průhonicích nejvyšší nájem platili ti, kdo potřebovali největší péči. Ilustrační foto.
V Průhonicích nejvyšší nájem platili ti, kdo potřebovali největší péči. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Někdejší nejluxusnější dům pro seniory v Průhonicích nedaleko Prahy byl ve středu vydražen. Ze 140 milionů korun, což byla konečná cena, však někdejší nájemníci neuvidí ani korunu. Okradení důchodci své peníze nedostanou.

Jak celý příběh začal?

První nájemníci se "na dobrou adresu" nastěhovali v roce 2005. Vloni v prosinci však přišla studená sprcha v podobě bleskurychlé evakuace. Společnost, která dům vlastnila, zkrachovala. Jak zjistila redakce Aktuálně.cz, statisícové kauce, které museli důchodci před nastěhováním zaplatit, jim nikdo nevrátil.

"Z peněz získaných vydražením budovy, jejího vnitřního vybavení a pozemků budou spláceny pohledávky věřitelů společnosti Residence Classis, která objekt vlastnila. Mezi těmi, kdo mají vůči této společnosti pohledávky, však bohužel nejsou nuceně vystěhovaní senioři," vysvětlil Libor Nevšímal, člen představenstva společnosti Naxos, která měla dnešní veřejnou dražbu na starosti.

Provoz domova měla na starosti dceřiná společnost Classical Management, a právě u ní se musí někdejší nájemníci domáhat svých pohledávek.

Dům pro seniory měl vzhled zámku a stejný luxus měl zajišťovat i svým obyvatelům. Ti si za něj však museli pořádně připlatit. Než mohli v průhonickém "zámku" začít bydlet, museli složit stotisícovou kauci. Každý měsíc pak na nájemném platili od 35 do 50 tisíc korun.

"Tuto částku hradili senioři odkázaní na lůžko a čtyřiadvacetihodinovou péči. Dům byl po dobu svého provozu zaplněn z méně než poloviny," dodal Nevšímal.

Luxusní zařízení si tak na svůj provoz nedokázalo vydělat. Když chtěl majitel přestavět neobsazené byty na ošetřovatelské pokoje, o které byl větší zájem a více vynášely, nepodařilo se Residence Classic sehnat peníze. Ztroskotaly také snahy o změnu provozovatele.

Místo luxusu evakuace

Nakonec loni v říjnu společnost zkrachovala, a s ní i dceřiná firma Classical Management. V domově odpojili vodu, plyn i elektřinu a senioři byli ze dne na den evakuováni. Vrácení statisícových kaucí se však nejspíš nedočkají. Přitom řada z nich prodala veškerý svůj majetek, aby mohli v pohodlí prožít svá poslední léta.

"Insolvenční správce totiž zjistil, že tyto prostředky na účtech společnosti nejsou, a že tedy nemohou být součástí majetkové podstaty. Management je v rozporu s podmínkami smluv použil na zcela jiné účely," vysvětlil Nevšímal.

Správce tedy na členy managementu podal trestní oznámení pro podvod a porušení povinností při správě cizího majetku. Případ šetří policie a podle Nevšímala by v nejbližších dnech měl být vyšetřovací spis předán státnímu zastupitelství s návrhem na podání obžaloby. Část peněz by tak senioři mohli získat zpět jen v případě, že soud manažery odsoudí a uloží jim náhradu škody.

 

Právě se děje

Další zprávy