Vyměnit si dům s cizími? Čechy taková dovolená neláká

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 9. 2009 7:55
Neochotu vyměnit si na prázdniny bydlení neprolomila ani krize
Vyměnit na týden vlastní byt třeba za chaloupku pod Alpami? To Čechům nevoní.
Vyměnit na týden vlastní byt třeba za chaloupku pod Alpami? To Čechům nevoní. | Foto: funimag.com

Brno - Strávit týdenní dovolenou v zahraničí a neutratit přitom ani korunu za ubytování zní jednoznačně lákavě. Čechy však taková představa neláká ani v době hospodářské krize. Na oplátku by totiž museli poskytnout rodině ze zahraničí svůj vlastní dům nebo byt.

V zahraničí takovýto způsob cestování funguje už desítky let. A není divu, ubytování obvykle tvoří jednu z největších položek v ceně dovolené. Za dvacet let, kdy mají možnost zapojit se do výměny i obyvatelé České republiky, ale u nás zájem nijak překotně neroste.

"V posledních letech je zájem v podstatě stabilní. Výměny se účastní pár desítek rodin, které se čas od času obmění, ale žádná vlna zájmu s krizí rozhodně nepřišla," konstatuje Antonín Macháček, český zástupce neziskové organizace Intervac, která výměny zprostředkovává.

Češi své domovy nebo chalupy jen neochotně zpřístupňují lidem, které nikdy neviděli. "Češi jsou hodně konzervativní, obávají se o svůj majetek. Ti, kdo jsou výměnu ochotni podstoupit, musí být nad věcí, často jde o lidi, kteří cestovali, mají blízko k alternativnímu životnímu stylu," podotýká Hana Ferstl Darlington z českého projektu Home Exchange Czech.

"Někteří lidé lpějí na majetku, na byt třeba dlouho šetřili a teď se jim nechce pustit si naprosté cizince do vlastního bytu a postele. Mají strach, že jim bude někdo prolézat skříně. Nebo jsou nepořádní a stydí se za to. Svou roli i dvacet let po revoluci hraje také jazyková bariéra," doplňuje Macháček argumenty, proč se Češi do výměnné dovolené zrovna neženou.

Zájem cizinců o Česko klesá

Zároveň ale fenomén výměnné dovolené poznamenal ubývající počet zahraničních návštěvníků České republiky. Pro ty, kdo se k nám už díky výměně nemovitosti podívali, platí stejná fakta jako pro ostatní cizince.

Pražský hrad. Ilustrační foto.
Pražský hrad. Ilustrační foto. | Foto: Pavel Baroch

"Několikrát jsme zažili, že některé návštěvníky okradli. Ať už šlo o kapsáře nebo restauraci, kde se nestyděli účtovat cizincům pětistovku za polovinu kachny. Takové věci se rychle rozkřiknou. My sami se výměn účastníme a klesající zájem dobře vidíme. Zatímco dřív se o naši nabídku zajímalo dvacet až třicet lidí za rok, teď je jich maximálně pět," upozornil Antonín Macháček.

Právě neslavná pověst ohledně zlodějů a podvodníků podle odborníků snižuje České republice kredit. Spolu s nedostatečnou vybaveností pro turisty mimo Prahu to znamená, že zahraniční turisté necítí potřebu se do Česka znovu vracet poté, co jej už jednou navštívili.

Začít lze i s výměnou Česka za Česko

Společnost home43, která se výměnám začala věnovat teprve letos, se snaží prolomit neochotu Čechů zpřístupnit svou nemovitost možností výměn v rámci České republiky.

"Víme o tom, že to takhle často funguje, byť neoficiálně bez zprostředkovatele. Dvě rodiny si prostě na týden navzájem půjčí chalupu. Mnozí jiní lidé zase chalupy pronajímají. A tohle není jiné. Jen je to navíc smluvně ošetřené. Někteří chalupáři už našich stránek k navázání kontaktu využili," říká Ferstl Darlington.

 

Právě se děje

Další zprávy