Také E.ON od října zlevní plyn, výrazněji než RWE

Ekonomika Ekonomika
28. 8. 2009 10:50
Ceny klesnou o čtyři procenta

České Budějovice - Přišla doba levnějšího plynu? Po čtvrtečním oznámení, že jde s cenou plynu dolů RWE, přispěchala nyní i společnost E.ON s podobným prohlášením.

Klienti E.ON budou od října platit méně; firma zveřejnila, že zlevní zemní plyn pro domácnosti o 4,07 procenta.

Pro přibližně 100 tisíc klientů E.ON převážně z jihu Čech jde o letošní třetí snížení ceny. V dubnu se cena pro domácnosti snížila o dvě procenta, v červenci o devět procent.

Podle mluvčího E.ON Vladimíra Váchy je důvodem dalšího zlevnění hlavně klesající kurz dolaru. O ceně na první čtvrtletí příštího roku se podle něj bude rozhodovat v listopadu a vliv na ni budou mít ceny ropy i zemního plynu. Ty se v poslední době zvyšují.

Zlevnění plynu pro domácnost včera oznámila i RWE, která je na českém trhu s plynem jedničkou. Dodává plyn více než dvěma milionům zákazníků. Od října firma zlevní v průměru o 2,5 procenta.

Český E.ON je součástí německého koncernu E.ON Energie AG a ovládá asi čtyři procenta českého trhu. Podíly má v distribučních firmách se čtvrtinovým podílem na trhu. Je v česku dvojkou jak v zásobování plynem, tak elektřinou. Tu dodává především do jižních Čech a na jih Moravy asi 1,4 milionu uživatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy