Koupil dům za 4 miliony a nemusel vstát z křesla

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 7. 2009 16:50
Internetové dražby nemovitostí se zatím asi nerozšíří.
Možnost koupit rodinný domek po internetu se zatím nejspíš masově nerozšíří. Ilustrační foto.
Možnost koupit rodinný domek po internetu se zatím nejspíš masově nerozšíří. Ilustrační foto. | Foto: Veronika Skálová

Brno - Rodinný domek v okrese Praha - Západ má od dnešního odpoledne nového majitele, který za něj zaplatí 4,2 milionu korun. Nebylo by na tom nic zvláštního, pokud by tento obchod neznamenal v České republice prvenství. Nový majitel totiž nemovitost získal v elektronické aukci.

Zájemci se mohli do aukce hlásit deset dní a nakonec se jich sešlo celkem sedmnáct. Do boje o domek z roku 2001 se však nakonec pustili jen čtyři.

„Během hodiny, po kterou dražba trvala, došlo celkem dvanáctkrát ke zvýšení ceny a konečná částka byla o 10,5 procenta vyšší než vyvolávací cena," konstatoval Josef Šinágl ze společnosti Mexx reality, která aukci uspořádala.

Dodal, že premiérová dražba se osvědčila a možnost prodat své domy prostřednictvím internetu budou mít i další zájemci. V okamžiku vyhlášení další aukce se jen zaregistrují na internetových stránkách realitní společnosti, mohou také stanovit maximální cenu, za niž jsou ochotni dům nebo byt koupit, a pak už jen čekají na začátek aukce.

Jak zdůrazňuje realitní kancelář, jediný úkon, při němž musí opustit pohodlí domova, je samotný prohlídka nemovitosti.

„Výhodou pro prodávající, kteří chtějí vydražit svou nemovitost, je možnost určit si vyvolávací cenu, za kterou by ji chtěli prodat. Dává mu to možnost dosáhnout co nejvyšší prodejní ceny i v současné situaci na realitním trhu. Pokud je e-aukce neúspěšná, může prodávající snížit své nároky a aukci opakovat," vysvětlil Šinágl.

Odborník: realitní trh je konzervativní

Někteří odborníci z oboru se však na tento způsob prodeje nemovitostí dívají spíš skepticky. „Je to nepochybně zajímavý prvek, který se může do budoucna prosadit. Ale trh s nemovitostmi je dost konzervativní, zatím bych byl opatrný. Především kvůli tomu, že anonymita internetového prodeje je stále ještě příliš vysoká. Bál bych se toho, aby si někdo z prodávajícího nevystřelil, neustále nepřihazoval a nakonec nic nekoupil," konstatoval prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný.

Zdůraznil, že ač aukce spotřebního zboží probíhají na internetu bez obtíží, nemovitost je přece jen nákladnější než většina takto nabízeného sortimentu.

„Ale řada věcí se nyní může zdát nereálná a nakonec se osvědčí," dodal smířlivě Novotný.

Zástupci Mexx reality konstatují, že po zveřejnění jejich záměru na uspořádání internetové aukce se objevila řada kritických názorů.

„Zákazník si samozřejmě musí na nové možnosti zvyknout. My se této odpovědnosti a dle názorů naší konkurence zřejmě takřka pionýrského úkolu nebojíme. Vždy bude potřeba dělat nové kroky, aby se náš realitní trh rozvíjel," bránil záměr Šinágl.

 

Právě se děje

Další zprávy