Lidé šetří na bydlení, chtějí pronájem i spolubydlící

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 7. 2009 7:30
Realitní trh se hýbe pomalu, lidé stále raději platí nájem než hypotéku
Sen o vlastním bydlení lidé pořád ještě opatrně odkládají a raději platí nájemné.
Sen o vlastním bydlení lidé pořád ještě opatrně odkládají a raději platí nájemné. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Nic nejsou realitním makléřům ani developerům platná ujišťování, že "u kvalitního bydlení ceny příliš klesat nemohou" nebo "ceny spadly, níž už nepůjdou". Češi se do nakupování nových příbytků příliš neženou.

Přestože se realitní kanceláře shodují, že trh už se po zmražení na začátku roku mírně rozhýbal, stále větší popularitě se těší nájemní bydlení. Příčiny jsou jasné

"Pronájmy oproti loňskému roku vykazují výrazný nárůst. Tento trend souvisí především se situací na trhu, lidé mají větší problémy získat hypotéku, obecně panuje nervozita na pracovním trhu, která se odráží samozřejmě i v realitním trhu," konstatoval realitní makléř společnosti Re/Max Alfa Miloš Motoška.

Poptávka po bytech k pronajmutí stoupla od začátku roku podle realitních kanceláří od pěti až po pětadvacet procent.

"Od jara 2009, kdy poptávka po nájemním bydlení vzrostla nejvíce, zůstává na stejně vysoké úrovni. Především v univerzitních městech sledujeme začátek zájmu o pronájem bytů ze strany studentů, který bude vrcholit v srpnu a září," upřesnila Monika Franková, obchodní ředitelka realitní kanceláře Sting.

Hrabiví majitelé bytů mají smůlu

Obchodníci s realitami se také shodují, že řada lidí nyní raději své byty pronajímá, než aby museli snížit prodejní cenu. Ovšem často se jejich požadavky na měsíční výši nájmu s realitou dost rozcházejí.

"V dnešní době se počet pronajatých bytů především v Praze mírně snížil, což je důsledek nepřiměřené reakce majitelů na současnou poptávku. Táhnou ceny pronájmů nahoru a tím odrazují případné zájemce," podotkl výkonný ředitel realitní kanceláře Sting Michal Pitucha.

Vlna zájmu samozřejmě nájemné vytlačila vzhůru, ale ne stejnoměrně po celé republice. Od počátku roku podražilo nájemné v rozmezí pěti a dvaceti procent.

"K nejmarkantnějšímu zvýšení cen pronájmu došlo v Praze, Brně, Ústí nad Labem, mírné zvýšení registrujeme i v Hradci Králové. Ceny se během roku téměř nepohnuly ve Zlíně a Olomouci. V Ostravě, Liberci a částečně i v Jihlavě došlo naopak ke snížení cen za pronájem bytu," shrnul Pitucha.

Ušetřit pomáhá spolubydlící i výměna

Na internetových stránkách, které nabízejí reality k prodeji a pronájmu, lze ale sledovat i poptávku po méně typických úkonech. I díky rostoucímu nájemnému shání stále více lidí spolubydlící, kteří budou přispívat na nájem.

"Počet inzerátů nabízejících spolubydlení trvale roste. Především mezi studenty, mladými lidmi a cizinci bez trvalého pobytu," potvrdil Jakub Havrlant, ředitel realitního tržiště Bezrealitky.cz.

A přibývá také inzerátů nabízejících výměnu bytů, která je s postupující deregulací stále populární. Obvykle k výměně dochází v situaci, kdy senioři žijí v příliš velkém bytě, kde nájemné postupem času příliš stoupá, a mění byt s mladou rodinou žijící v bytě menším, a tedy i finančně méně náročném.

 

Právě se děje

Další zprávy