Menší města příští rok přirazí k nájemnému o půlku víc

Ekonomika Ekonomika
1. 7. 2009 13:01
Města, kde uvolňování regulovaného nájemného skončí do roku 2011, budou zvyšovat nájmy nejvíc.
Nájemníkům ve velkých městech poroste regulované nájemné pomaleji.
Nájemníkům ve velkých městech poroste regulované nájemné pomaleji. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přes polovinu současného nájemného navíc si nejspíš příští rok připlatí někteří obyvatelé bytů s regulovaným nájmem. Vyplývá to z kalkulačky nájemného pro příští rok, kterou dnes představil ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Půjde především o byty v menších městech, v nichž  má regulované nájemné skončit do roku 2011. Netýká se to tudíž krajských měst.

Nájemníci se na nové výši měsíčních plateb budou muset dohodnout s majitelem bytu.

Podle ministerstva poroste regulované nájemné příští rok v průměru o 17,3 procenta, letos o 30 procent.

"Konečné navýšení nájemného závisí na mnoha faktorech, například na základní ceně za lokalitu, aktuální výši nájemného a počtu let deregulace. Pro téměř 450 tisíc bytů je příští rok tím posledním, kdy výši nájemného určuje stát," připomněl Vondruška.

Velká města mají čas do roku 2012

Zbylých 300 tisíc ze současných 750 tisíc bytů podléhajících regulaci nájemného jsou byty v krajských městech, kromě Ostravy a Ústí nad Labem.

Spolu s obcemi nad 10 tisíc obyvatel ze Středočeského kraje v nich poroste nájemné pomaleji, protože bude podléhat regulaci o rok déle, tedy do roku 2012. V dubnu to odhlasovali poslanci.

Pro stanovení míst, pro která se uvolňování regulovaných nájmů prodlouží, byla směrodatná cena nájmu za jeden čtvereční metr plochy. Kde přesáhla 40 korun, tam lidi čeká pomalejší tempo deregulace.

Letos podle ČTK rostlo v některých oblastech až o polovinu. Příčinou byl výrazný růst cen nemovitostí v minulých třech letech, ze kterých se výše regulovaného nájemného počítá.

 

Právě se děje

Další zprávy