Velká voda vzala lidem plyn, elektřinu i pitnou vodu

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 6. 2009 13:07
Povodeň strhla plynové potrubí, přerušila dodávky elektřiny a poškodila vodovodní potrubí
Velká voda brala vše, co jí přišlo do cesty. I plynové potrubí.
Velká voda brala vše, co jí přišlo do cesty. I plynové potrubí. | Foto: Karel Toman

Brno - Dvě tisícovky lidí na Novojičínsku odřízla noční povodeň od zemního plynu. Velká voda totiž utrhla v Novém Jičíně vysokotlaké potrubí.

"To provázel silný únik zemního plynu. Poškozenou část potrubí pracovníci RWE Distribuční služby velmi rychle uzavřeli. Zároveň však bylo zaplaveno a poškozeno několik regulačních stanic a přípojek v obcích na Novojičínsku," popsal škody mluvčí RWE Distribuční služby Jiří Bezděk.

Bez možnosti využít zemní plyn je tak nyní 1925 lidí. A obnovení dodávek zatím není na dohled. Voda lidem z plynáren stále znemožňuje práci.

Zatím zjišťují nejen podrobnosti o poškození plynového potrubí a zařízení spadajícím pod plynárny, ale také stav některých přípojek, aby obnovení dodávek bylo bezpečné.

"Již nyní připravujeme všechny dostupné pracovní síly z širokého okolí k zahájení prací na obnově dodávek zemního plynu ihned, jakmile to situace na místě samém dovolí," uvedl Bezděk s tím, že bez plynu budou někteří lidé pravděpodobně několik dní.

Plynárny upozorňují, že aby mohli jejich zaměstnanci bezpečně obnovit dodávky plynu v jednotlivých domech, musí být na místě vždy někdo z obyvatel.

Elektřina nepůjde celý den

Stovky domácností připravila povodeň také o elektrickou energii.  Nejvážnější potíže mají v Novém Jičíně - Žilině a dalších třech obcích. Bez energie se lidé budou muset obejít nejméně po celý dnešní den.

"Situace se začala vyhrocovat ve středu po 18:00. Řeky, které se vylily z břehů během noci, doslova zaplavily trafostanice. Na některých místech dosahovala voda až do pětimetrové výšky, takže se naši lidé nemohli k distribučnímu zařízení vůbec dostat,"  řekla ČTK regionální mluvčí společnosti ČEZ Alice Lutišanová.

Stejně jako plynaři, i energetici musí počkat, až se hladina vody opět sníží. Na obnovení dodávek pracují od rána desítky lidí.

Voda vzala i vodovod

Bez následků nezůstaly ani vodárny. Dravý proud strhl na mnoha místech vodovodní potrubí zavěšené na mostech, poškodil i hlavní páteřní řad pitné vody do Nového Jičína. Bez vody tak jsou městské části Žilina, Bludovice a obec Kunín. Situace se však zlepšuje.

"Zásahové čety naší společnosti pracují v této oblasti od nočních hodin a podařilo se jim zajistit zásobování Nového Jičína vodou náhradním způsobem s nižším tlakem," uvedla tisková mluvčí SmVaK Eva Špirochová.

 

Právě se děje

Další zprávy