Nejlepší je pro život Curych, Praha v pětadvacítce není

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
24. 6. 2009 12:23
Časopis Monocle sestavil žebříček 25 měst, kde se žije nejlépe
Foto: Ondřej Besperát

Londýn - Které město je nejlepší pro život? Pro letošek to je podle britského magazínu Monocle Curych. Švýcarská metropole z prvního místa 25 světových měst vytlačila Kodaň.

Na třetím místě se podle agentury Reuters umístilo Tokio a za ním Mnichov, který vévodil seznamu před dvěma lety. Páté jsou Helsinky.

Do první desítky se dostal i Stockholm, Vídeň, Paříž, Melbourne a také Berlín.

Žebříček podle Monocle:

1. Curych
2. Kodaň
3. Tokio
4. Mnichov
5. Helsinki
6. Stockholm
7. Vídeň
8. Paříž
9. Melbourne
10. Berlín
11. Honolulu
12. Madrid
13. Sydney
14. Vancouver
15. Barcelona
16. Fukuoka
17. Oslo
18. Singapur
19. Montreal
20. Aukland
21. Amsterdam
22. Kjóto
23. Hamburg
24. Ženeva
25. Lisabon

"Nejde o hledání města, které je nejvíc sexy, nebo které by bylo pupkem světového byznysu či nejkulturnějším místem na světě. Je to o skutečně kvalitních podmínkách k životu," nechal se slyšet šéfredaktor magazínu Tyler Brule.

Kritéria? Hromadná doprava i počet kin

Výsledek se odvinul od řady konkrétních kritérií, jako jsou investice do hromadné dopravy, bezpečnost občanů, zdravotní péče, školství i počet kinosálů ve městě.

"Sledovali jsme i vztahy mezi městem a menšími podniky a Curych získal ve všech sledovaných oblastech nejvyšší hodnocení," dodal Brule.

Organizace Economist Intelligence Unit má na nejkvalitnější město pro život jiný názor. V jejím průzkumu zvítězil Vancouver a Curych se umístil na deváté příčce.

V regionu střední a východní Evropy se pak podle organizace nejlépe žije v Budapešti i v Praze. Mezi 140 destinacemi se hlavní město Česka umístilo na 60. místě.

A kde se bydlí nejdráže? Podle prestižního magazínu Forbes v Monte Carlu. Nejvyšší ceny na trhu s bydlením si tato součást Monaka drží již druhý rok v řadě. V průměru zde dosahují 4 420 dolarů za stopu čtvereční (0,09 metrů čtverečních).

Na druhém a třetím místě žebříčku se umístila Moskva a Londýn. Jako překvapující Forbes naopak shledal pokles města New York z druhé na šestou příčku.

 

Právě se děje

Další zprávy