Americký investor koupí část Orka

Ekonomika Ekonomika
23. 6. 2009 9:57
Společnost Colony Capital investuje do Orco Property Group 80 milionů eur.
Jak dopadne ambiciózní projekt na přestavbu Bubnů záleží na dokonalosti plánu na restrukturalizaci Orka.
Jak dopadne ambiciózní projekt na přestavbu Bubnů záleží na dokonalosti plánu na restrukturalizaci Orka. | Foto: Orco group

Paříž - Necelou třetinu akcií realitní firmy Orco Property Group získá americká investiční společnost Colony Capital. Po dvou měsících jednání uzavřela s Orkem dohodu a získá tak práva na úpis akcií Orka v hodnotě 80 milionů eur, tedy přes dvě miliardy korun. Orco Property Group o tom informovalo v tiskové zprávě.

Společnost, která v České republice stále nabízí nové byty, má vážné finanční potíže. Její ztráta za loňský rok přesáhla 10 miliard korun, v březnu požádala pařížský soud o ochranu před věřiteli.

Až do posledního listopadového dne letošního roku bude mít společnost ColOG, spravovaná Colony Capital, zaručené získání akcií v hodnotě sedmi eur za kus. To je v přepočtu 182 korun, podle ČTK se však cena jedné akcie Orka v současnosti pohybuje kolem 160 korun.

Možnost podílet se na navýšení kapitálu společnosti dostanou i současní akcionáři Orka a to při stejné ceně jako ColOG a v rozsahu, který odpovídá jejich současným podílům. Dohodu mezi oběma společnostmi ještě musí posvětit mimořádná valná hromada Orka.

Dvouměsíční vyjednávání dopadlo výrazně ve prospěch Orka. Colony Capital totiž původně chtěla do krachujícího gigantu investovat pouze 25 milionů eur.

Podmínkou dohody je však také úspěšná restrukturalizace dluhu v rámci soudní ochrany. O svém pokroku v rámci restrukturalizačního plánu má Orco Property Group informovat v druhém červencovém týdnu.

Orco, jehož zakladatel Jean- François Ott začínal s nemovitostmi obchodovat na území Prahy, se dostalo do červených čísel teprve v loňských výsledcích. Za rok 2007 vykázalo zisk přes 87 milionů eur. A společnost ztrácela i letos. Jen za první čtvrtletí činila jeho ztráta víc než 45 milionů eur, tedy přes miliardu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy