Šrotovné na čínská auta, to je podle firem zateplování

Ekonomika Ekonomika
12. 6. 2009 0:10
Z tisíců zájemců zůstalo devět. Podle firem jsou podmínky dotací nastaveny špatně

Praha, Dolní Bečva - Dotační program Zelená úsporám zatím pro stavební a další firmy významnější vzpruhu nepřinesl.

Stavbaři, topenáři a okenáři kritizují především přísně nastavená pravidla, kvůli kterým se k ekologickým dotacím dostane jen minimální počet žadatelů. Ministerstvo životního prostředí spolu s médii podle firem vytvořilo zpočátku dojem, že dotaci dostane každý žadatel.

Okamžitě po oznámení programu tak byly instituce i firmy doslova zavalené otázkami zájemců. Teď přichází vystřízlivění.

Jako šrotovné na čínská auta

"Nastavení podmínek je natolik přísné, že se z hlediska podpory stavebnictví, a tím pádem sekundárně i bezprostředního vlivu na ekologii zatím míjí účinkem," řekl agentuře ČTK například obchodní ředitel pražské společnosti Canaba Pavel Herclík.

Podobné názory z průzkumu agentury mají i další zástupci firem z celé země. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil i dlouholetý dodavatel tepelných čerpadel, který program Zelená úsporám označil za „ztracený čas".

Státní fond životního prostředí, který program Zelená úsporám spravuje, evidoval počátkem tohoto týdne devět zájemců o dotace, řekla Irena Plocková, která má program ve fondu na starosti.

Při spouštění programu na začátku dubna přitom bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík sliboval, že jen letos nabídne dotaci 250 000 domácností.

Zateplují se samozřejmě i celé mnohapatrové panelové domy.
Zateplují se samozřejmě i celé mnohapatrové panelové domy. | Foto: jok

Letos by měla Zelená úsporám nabídnout deset miliard korun, v příštích třech letech dalších 15 miliard korun. Peníze na program si Česko opatřilo prodejem volných emisních povolenek Japonsku.

V seznamu odborných dodavatelů, kteří můžou zateplovací a další práce uskutečňovat, bylo ke konci května podle internetových stránek programu evidováno přes 1800 firem.

Pro ilustraci „zateplovací" firmy často používají příměr ke šrotovnému.

"Pokud by podmínky byly nastaveny podobně přísně, bylo by možné šrotovné získat jen na automobily s vodíkovým či solárním pohonem," poznamenal Pavel Herclík ze společnosti Canaba.

Ztráta času

„Nebo auta z Číny," doplnil ho Zdeněk Bartošek „Podporu můžou získat zařízení, která tam nepatří. Neodpovídají totiž parametrům, kterým by odpovídat měla. Pokud se tam dostanou zařízení z Číny nebo dělaná na koleně, jsou to tři kroky zpátky," řekl majitel firmy El-Ba Group, který v tepelných čerpadlech podniká už dvanáct let.

„Já jsem s tím skončil. Zabývat se tím programem dál, je pro mně nadále ztracený čas," dodává.

"Takhle nepřipravený program vypustit do světa a za pochodu ho dolaďovat, to se jen tak nevidí. Myslíme si, že se měl spustit později, ale daleko lépe připraven," připojil se jednatel společnosti esel technologies Libor Směja.

Složitá pravidla programu tak podle manažerky společnosti Profistav z Litomyšle Michaely Kopecké zabrání tomu, aby se miliardy ze Zelené úsporám staly významnější vzpruhou pro tuzemské stavebnictví.

Dobrý nápad, špatné řešení

"Nejsme přesvědčeni o tom, že by tento program mohl nějak výrazně přispět ke zmírnění hospodářské recese, a to především kvůli složitosti postupu o žádání dotací," uvedla Kopecká.

Foto: MŽP

Změnu k lepšímu prý nepřineslo ani částečné uvolnění podmínek pro přidělení dotace, jež ministerstvo životního prostředí oznámilo minulý týden. Nově budou moct lidé získat dotaci i v případě, že už provedli jedno dílčí opatření ke snížení spotřeby energie na vytápění a chystají se na další dvě. Podmínku kombinace si však firmy přály zrušit úplně.

"Přivítali bychom, kdyby se udělení dotací vztahovalo samostatně na jednotlivá opatření bez nutnosti jejich kombinace," tvrdí například manažer prodeje českobudějovické společnosti LD Invest Jiří Havlín.

Stavební a energetické firmy však přes potíže programu samotný nápad nezavrhují. Věří, že program jako takový smysl má.

"Zakázek bude více, i když ne nějak závratně. Konkrétně to nedokážu vyčíslit, ale hlavně se dostane do podvědomí, že by lidé měli, co se týká úspor, něco dělat. Navíc i v době recese jsou to dobře a bezpečně zhodnocené peníze," uzavřel Lukáš Sovák ze společnosti S WHG z Valašského Meziříčí.

 

Právě se děje

Další zprávy