Praha není světová. Cenami bytů však dohání svět

mah
15. 6. 2009 8:10
Nejlépe se žije ve Vancouveru. Praha v konkurenci 140 měst z celého světa obsadila 60. místo.
Praze se žije tak normálně. Svědčí o tom umístění v polovině žebříčku organizace Economist Intelligence.
Praze se žije tak normálně. Svědčí o tom umístění v polovině žebříčku organizace Economist Intelligence. | Foto: Pavel Baroch

Praha - Pokud chcete bydlet v místě, kde jsou peníze, kvalitní zdravotní péče a dobré životní prostředí, musíte směřovat do Vancouveru. V regionu střední a východní Evropy se pak nejlépe žije v Budapešti a Praze. Vyplývá to z průkumu organizace Economist Intelligence Unit.

Průzkumu se zúčastnila města z celého světa. V žebříčku, kde se krom výše zmíněných kritérií přihlíží ještě k úrovni infrasturkury, možnosti vzdělání a kulturního vyžití, bodovala především evropská města.

"Evropská města si vedou dobře díky rozvinuté infrastruktuře a široké dostupnosti zboží a služeb," řekl k průzkumu editor zprávy Jon Copestake z EIU. "Některým destinacím ve východní Evropě ale škodí větší nestabilita, vážné problémy se tam ale nevyskytují skoro nikde," dodal Copestake.

V konkurenci 140 destinací se  Praha umístila na 60. místě, těsně za ní se umístila Budapešť.

To byla jediná města ze střední Evropy, která prošla v hodnocení s minimálními nedostatky. Z regionu se jim blíží jen Bratislava.

Města Visegrádské čtyřky

Praha je v porovnání s Bratislavou, Varšavou a Budapeští v současnosti nejdražším městem, co se týče bydlení. Průměrná cena nového bytu se tu  pohybuje na úrovni 2222 eur za metr čtvereční. Těsně za ní se umístila Bratislava a to s cenou 2139 eur. Ve Varšavě a v Budapešti jsou byty levnější. Jejich cena nepřesahuje hranici 2000 eur za metr čtvereční

Proč lidé nekupují nové byty? Důvody se různí podle individuální situace - chtějí šetřit peníze na horší časy, nebo v některých případech nedostali hypotéku.
Proč lidé nekupují nové byty? Důvody se různí podle individuální situace - chtějí šetřit peníze na horší časy, nebo v některých případech nedostali hypotéku. | Foto: Ekospol

Co je ovšem pro všechny metropole společné, je fakt, že ve všech městech byl zaznamenán pokles cen nových bytů a to v rozmezí 5 až 15 procent. Klesá také zájem o rezidenční nemovitostí. Ten je i poloviční.

„Prodeje rezidenčních nemovitosti se v Praze od začátku roku snížily v průměru o 50 procent, díky čemuž nabídka výrazně převyšuje poptávku. Realizace nových rezidenčních projektů byla až na výjimky zastavena," řekla Iva Nováková z rezidenčního oddělení poradenské společnosti King Sturge.

Varšava už neláká

Nejvíce v současnosti stagnuje trh ve Varšavě. Přičemž po dlouhou dobu byla lídrem středoevropského rezidenčního trhu.

 „Kupující na varšavském rezidenčním trhu čekají na další snížení cen nemovitostí. Aktuálně nabízené slevy či bonusy nepomáhají. Trh de facto zamrzl. Na jedné straně stojí kupující, kteří nechtějí koupit za cenu, kterou developeři nabízí. A na druhé straně developeři, kteří nechtějí snížit ceny, protože doufají, že se situace brzy zlepší," uvedla Ewa Rasińská z polské pobočky King Sturge.    

Nejnižší průměrné ceny nového bydlení tak dosahuje maďarská Budapešť. Zde je možné aktuálně získat bydlení v průměru za 1.400 eur za metr čtvereční. Tamější rezidenční trh však  v nejbližší době zřejmě zatíží zvýšení DPH a zvýšení daně z nemovitosti.

 

Právě se děje

Další zprávy