Krize stopla akci Kulový blesk, úřady se nepřestěhují

Petr Kučera Petr Kučera
17. 8. 2009 16:25
Prodej 13 budov ministerstva průmyslu a obchodu se odkládá na neurčito

Prodat třináct budov včetně atraktivních lokalit v centru Prahy a postavit jedno nové, moderní sídlo pro všechny úředníky spadající pod ministerstvo průmyslu a obchodu. Stát by tím ušetřil přinejmenším 100 milionů ročně jen na provozních nákladech. Takový byl ve zkratce plán Kulový blesk, připravovaný bývalým ministrem Martinem Římanem. Kvůli ekonomické krizi však jeho nástupce ve funkci projekt pozastavil. Odložení projektu dnes schválila i vláda.

"Musíme šetřit. Je pravda, že sestěhování úředníků do jediného objektu by přineslo úspory. Kvůli situaci na realitním trhu bychom ale zároveň prodali dosavadní budovy za méně peněz, než jsme čekali," vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský. A hlavně: Ministerstvo podle něj teď nemá peníze na samotné stěhování úředníků, nábytku či počítačů.

Všichni na jednom místě

Původně mělo ministerstvo do konce května předložit konkrétnější návrh, jak celou akci zorganizovat. Letos v létě plánovalo vypsat výběrové řízení, přičemž přednost měla dostat spolupráce formou PPP (Public Private Partnership). Soukromá firma by nové sídlo nejen postavila, ale také zajišťovala jeho provoz. Stát by s ní podepsal koncesní smlouvu pravděpodobně na 30 let.

Hrubé obrysy projektu Kulový blesk představil bývalý ministr Martin Říman už vloni. Do jedné budovy se mělo sestěhovat zhruba 1100 úředníků z dvanácti organizací v působnosti ministerstva. Patří mezi ně například Česká obchodní inspekce, agentury CzechInvest a CzechTrade, Úřad průmyslového vlastnictví, Puncovní úřad nebo Český metrologický institut.

Martin Říman plánoval, že se úředníci sestěhují do administrativního komplexu o celkové výměře 25 tisíc metrů čtverečních. S největší pravděpodobností by šlo o zcela novou budovu, i když to nebylo podmínkou. Nutností však byla poloha v těsné blízkosti metra i silnice.

K výročí 75 let od zprovoznění sídla ministerstva průmyslu a obchodu vyšla i poštovní známka
K výročí 75 let od zprovoznění sídla ministerstva průmyslu a obchodu vyšla i poštovní známka | Foto: Aktuálně.cz

"Nový komplex bude o dvě třetiny menší než prostory, ve kterých dnes sídlí zmíněné organizace," plánoval Říman. Roční náklady na provoz jediného sídla měly být v průměru o 20 milionů korun nižší než na současný provoz třinácti budov. Dalších 20 milionů mělo přinést zrušení pracovních míst v obslužných profesích. A díky zrušení 120 úřednických pozic v různých organizacích mělo ministerstvo ušetřit dalších 60 milionů ročně. "Kromě toho jednorázově ušetříme čtvrt miliardy na investicích, které díky novému sídlu nebudeme muset uskutečnit," řekl Říman vloni na podzim.

Historické sídlo by zůstalo

I kdyby stěhování proběhlo, ministerstvo by si nechalo svou dosavadní hlavní budovu Na Františku, tedy na nábřeží Vltavy v centru Prahy. Budova je jedním z mála sídel českých vládních úřadů, které plní původní účel, pro nějž bylo postaveno. Letos slaví 75 let od kolaudace v roce 1934.

 

Právě se děje

Další zprávy