Bytů se staví výrazně méně, největší útlum v Praze

Ekonomika Ekonomika
20. 5. 2009 9:45
Poklesl i celkový počet stavebních zakázek
Dětské hřiště u domu.
Dětské hřiště u domu. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V Česku se staví výrazně méně bytů než před rokem.

V prvním čtvrtletí tak podle Českého statistického úřadu byla v Česku zahájena výstavba 8721 bytů, což bylo meziročně o 8,9 procenta méně. Nejvíce se propadla nová výstavba v bytových domech, kde se počet zahájených staveb snížil o 30,7 procenta.

Snížil se i počet vydaných stavebních povolení, který poklesl meziročně o 5,2 procenta. Stavební úřady jich vydaly 24 972.

Méně bytů se staví hlavně v Praze a dalších velkých městech.

Podle průzkumu developerské společnosti Ekospol letos chtěli developeři na pražský trh dodat 30 tisíc bytů, kvůli problémům s financováním však omezí start nových projektů.

Z plánovaných 30 tisíc bytů je 11 tisíc prodáno, výstavba 13 tisíc bytů se zatím plánuje a zbývajících šest tisíc bytů je volných.

Z těchto šesti tisíc se polovina staví, druhá polovina má stavební povolení, ale stavět se ještě nezačala. Největší výběr volných nových bytů, kolem patnácti set, je v Modřanech.  Další stovky neprodaných bytů jsou k dispozici ve Vysočanech, v Letňanech, ve Stodůlkách a na Zličíně.

"Odhaduji, že až polovina z třinácti tisíc plánovaných bytů zůstane pouze na papíře, což nutně povede k nedostatku nových bytů na trhu, a tím k růstu jejich cen," dodal generální ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec.

 

Právě se děje

Další zprávy