Lidé nechtějí platit realitkám, domy prodávají sami

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 5. 2009 13:45
Podle zjištění realitních kanceláří se až 70 procent lidí snaží prodat nemovitosti na vlastní pěst.
Koupit nový byt od majitele nebo rovnou developera chce stále více lidí.
Koupit nový byt od majitele nebo rovnou developera chce stále více lidí. | Foto: Finep

Brno - Pozor, nabídka přímo od majitele, žádná realitní kancelář. Podobný dovětek vám v inzerátu, v němž nabízíte k prodeji či pronájmu svůj byt, zajistí bleskovou záplavu odpovědí. Své o tom vědí všichni, kdo se v poslední době o něco podobného pokoušeli.

Právě z nechuti platit realitní kanceláři provizi těží server bezrealitky.cz. Vznikl na podzim roku 2007 a loni byl vyhlášen projektem roku v soutěži Křišťálová lupa. A dostal se také do centra pozornosti těch, kdo bydlení hledají nebo nabízí, což dokazují statistiky společnosti.

"Zájem o prodej nebo pronájem nemovitosti bez zprostředkovatele vzrostl meziročně o 249 procent. Rapidní růst nabídky a poptávky probíhal od ledna do července loňského roku. Poté se zájem ustálil a další růst do konce roku pokračoval bez větších výkyvů, pravděpodobně jako důsledek vyčkávání způsobený nejistotou spojenou s finanční krizí," uvedl ředitel bezrealitky.cz Jakub Havrlant.

Další vlna zájmu o server nabízející nemovitosti přímo od jejich majitelů přišla v letošním prvním čtvrtletí. Kupující jsou teď citlivější na cenu nemovitostí a tu provize zbytečně navyšuje - například u bytu v hodnotě tří milionů jde o částku okolo 100 tisíc korun," dodal Havrlant.

Na rozdíl od ostatních inzertních serverů nabízí bezrealitky.cz možnost vyhledávat pomocí interaktivní mapy. Od letošního února nabízí server také vyhledávání podle vlastní cenové mapy a to jak byty k prodeji, tak k pronájmu.

Lidé se chtějí realitce vyhnout, potvrzují makléři

Přestože portál bezrealitky.cz nabízí koncentrovanou nabídku prodejů a pronájmů bez využití služeb realitní kanceláře, tak docela bezplatné všechny služby serveru nejsou. Kromě zprostředkování inzerce totiž nabízí i další balíčky služeb související s realitní činností, které už jsou však zpoplatněné.

"Jde vlastně o skrytou realitní kancelář. Inzerují nemovitost, nabízejí následné služby a právní servis. Tedy to, co realitní kancelář," poznamenal generální ředitel realitní společnosti Gaute Radovan Hlavinka.

Zároveň však přiznal, že lidé mají velkou snahu se využití služeb realitních kanceláří vyhnout.

"Když pravidelně monitorujeme realitní servery, docházíme ke zjištění, že až 70 procent lidí se snaží nemovitosti prodat bez realitní kanceláře. Je to bohužel dáno trhem a nekvalitní prací některých kanceláří. V zahraničí je situace zcela odlišná," dodal Hlavinka.

Realitní kancelář nám ušetřila čas

Ochota využít služeb prověřené realitky však roste spolu se složitostí úkonu, který je potřeba s nemovitostí provést. Dokazuje to i fakt, že bytů nabízených k pronájmu, nabízí server bezrealitky.cz přibližně o pětinu víc než těch k prodeji.

"Chápu, že je to užitečné pro lidi, kteří prodávají atraktivní byt někde ve městě. My jsme ale prodávali chalupu po babičce a byli jsme za služby realitní kanceláře rádi. I tak trvalo téměř rok, než se našel zájemce. A to byl náš makléř na prohlídce chalupy nejméně s deseti zájemci. Sám bych na nic takového čas neměl," poznamenal Tomáš Malecký z Plzně.

Klíčovým úkolem však je vybrat seriózní realitní kancelář. "Spoléhal bych jednoznačně na reference, ale i na dojem, který vyvolává sídlo kanceláře a způsob, jakým její lidé s majitelem nemovitosti jednají," poradil prezident Asociace realitních kanceláří České republiky Jaroslav Novotný.

 

Právě se děje

Další zprávy