Riziko krachu realitek je vyšší, lidé musí být opatrní

Veronika Skálová Veronika Skálová, ska
28. 4. 2009 6:30
Advokáti varují před nezajištěnými realitkami. Ty se ale brání - seriózní kanceláře mají vždy svěřenecký účet.
Zaplatili jste, ale realitka může zkrachovat dřív, než získáte byt. (ilustrační foto)
Zaplatili jste, ale realitka může zkrachovat dřív, než získáte byt. (ilustrační foto) | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Pozor na to, komu svěřujete rezervační poplatky i finanční obnosy určené na nákup nemovitosti, varují advokáti. Lidé kupující jakoukoliv nemovitost by měli být obezřetnější zvlášť v době krize, kdy roste riziko krachu realitních kanceláří.

„Rezervační částky nebo dokonce celé kupní obnosy by měly být složené jen u realitních kanceláří se zvláštním svěřeneckým účtem, u advokátních firem či notářů. Notáři a advokátní kanceláře, které se specializují na nemovitostní právo, vedou účty úschov," upozornili v tiskové zprávě kancelář Mašek advokáti.

Tyto účty pak umožňují identifikaci jednotlivých klientů, kteří peníze složili. A přestože je hotovost reálně na účtu advokáta nebo na svěřeneckém účtu, stále jsou jasně označené jako prostředky klienta, který sumu složil. Nestávají se tak majetkem realitní kanceláře.

Realitky: Dbejte na první dojem

Realitní kanceláře se však brání prohlášení, že je nyní riziko jejich krachu vyšší než dřív.

„Nevím, zda je větší riziko krachu realitní kanceláře než třeba u dealera automobilů. Ale v obou případech platí, že pokud klienti přijdou o peníze, není to důsledek krachu firmy, ale zpronevěry," říká prezident Asociace realitních kanceláří České republiky Jaroslav Novotný.

Seriózní realitní kanceláře podle něj vždy svěřenecký účet mají stejně jako pojištění tohoto účtu. Klíč k výběru důvěryhodné realitní kanceláře je podle něj jednoduchý: první dojem.

„Určitým vodítkem je samozřejmě i členství v naší asociaci. Ale faktorů je víc. Právě první dojem leccos prozradí. Společnost, která má neoznačené, skoro anonymní sídlo, to nejspíš se svými klienty příliš dobře myslet nebude. Také je dobré mít o kanceláři alespoň nějaké reference, což je snažší na malém městě než třeba v Praze," poznamenal Novotný.

Pokud se klient na svěřenecký účet a jeho pojištění zeptá a nedostane uspokojivou odpověď, měl by se raději poohlížet jinde. Stoprocentní zajištění však neexistuje.

„Jestliže někdo bude chtít peníze zpronevěřit, cestu si najde. A nezáleží na tom, zda se vám snaží prodat byt nebo auto. U nemovitostí je to riziko, že jde o vyšší částky než u automobilů, proto důsledky podvodu víc bolí," dodal Novotný.

Ve sporu o vlastnictví jde i o další objekty - městský bazén, některé budovy střední školy a učiliště nebo budovu bývalé polikliniky (na snímku).
Ve sporu o vlastnictví jde i o další objekty - městský bazén, některé budovy střední školy a učiliště nebo budovu bývalé polikliniky (na snímku). | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Sazby hypoték: Dlouho očekávané snížení je tu!
Digitalizace katastru mění pravidla daně z nemovitosti
 
Rozhádané realitky zakládají čtvrté "společné" sdružení

Na trhu se už začaly objevovat případy, kdy klienti na potíže realitní kanceláře doslova doplatili.

Například zkrachovalá ostravská společnost Rekin způsobila podle již dřívějšího sdělení mluvčího severomoravské policie Stanislava Sobola klientům škodu možná až kolem 30 milionů korun. Kriminalisté následně v únoru obvinili několik manažerů Rekinu ze zpronevěry.

 

Právě se děje

Další zprávy