Vyplácíme šrotovné! Na skříně, židle i na vrtulníky

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 4. 2009 6:55
Všichni ví, co šrotovné znamená. A toho obchodníci využívají
Dosluhuje vaše kancelářská židle? Využijte šrotovné! Sice nedostanete 30 tisíc, ale také vaše stará židle nemusí být 10 let stará.
Dosluhuje vaše kancelářská židle? Využijte šrotovné! Sice nedostanete 30 tisíc, ale také vaše stará židle nemusí být 10 let stará. | Foto: IKEA

Brno - Spisovná čeština tohle slovo nezná. Zdá se ale, že oficiální slovníky jsou jediným místem, kam šrotovné zatím neproniklo. Jinak je ho totiž všude plno.

Za pouhých pár měsíců existence se tohle slovíčko stalo účinným marketingovým nástrojem. V současnosti se dá „šrotovací prémie" získat na kdeco.

Z dopravních prostředků třeba nové kolo. Ekologickou likvidaci starého bicyklu a 15 procent slevu na kolo nové nabízí jedna brněnská cykloprodejna.

Šrotují se židle i skříně

Není však nutné se omezovat na dopravní prostředky. Fantazie prodejců nezná mezí: sešrotovat se dá třeba kancelářská židle.

Stačí přivézt starou židli na kolečkách a vybrat si nový model. Podle toho, který typ si vyberete, můžete dostat slevu až tři tisíce korun. „Je to přibližně 25 až 30 procent z ceny. Zájem je vcelku velký, za dva týdny na tuhle akci zareagovalo asi 150 zájemců. Lidi to baví," vysvětluje marketingový ředitel společnosti Top office Martin Chovanec.

A není nutné se omezovat dokonce ani na kovy. Uplatnit lze šrotovné i u vestavěných skříní. „Nabízíme 15 procent slevu a likvidaci zdarma. Stará skříň je přece v určitém slova smyslu také šrot," potvrzuje Stanislav Stratil, jednatel společnosti Aurelia Morava.

Výsledná sleva se podle ceny skříně pohybuje v řádu tisícovek korun.

Šrotovné na lodi i vrtulníky

Využít „šrotovací prémie" - jak zní oficiální název šrotovného - mohou i majitelé lodí, letadel a vrtulníků. Ovšem patřičně zmenšených.

Od pátku nabízí šrotovné i modelářská firma Pecka Modelář. Platí nejen na kompletní modely, ale především na elektronické vybavení potřebné pro tento koníček.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

„Jde především o elektroniku. Ať už to jsou přijímače, vysílače, nabíječe akumulátorů a podobně. A zájem už teď stoupá. Lidé nám ovšem nosí i podomácku vyrobené přístroje a chtějí je vyměnit za značkové zboží. Ale to nejde," upozorňuje reklamační technik firmy Jaroslav Vlasák.

Část vybraných zařízení společnost použije na náhradní díly, nepotřebné zbytky předá k ekologické likvidaci.

Sleva stejná jako na auto

„Dokážeme si představit kolik vás stojí provoz starého stroje. Kolik vás stojí neustálé opravy, jak dlouho musí vaši zákazníci čekat ve frontě na zmrzlinu než ji konečně dostanou. Zbavte se starého stroje, právě pro vás je určeno šrotovné," argumentuje ve svém inzerátu společnost Vanilla, která prodává zmrzlinové stroje.

Šrotovné tvoří částka stejně vysoká, jakou zvažují zavést čeští politici, aby podpořili prodej nových aut: 30 tisíc korun zájemce získá, pokud společnosti předá více než 15 let starý stroj k ekologické likvidaci.

„Trh se zmrzlinovými stroji je poměrně malý. Jejich cena se pohybuje kolem 300 tisíc korun - šrotovné, které si strhneme z marže, tak činí kolem deseti procent," vysvětlil jednatel společnosti Leoš Brabec.

Sezóna zmrzliny právě začíná. Čas na šrotovné.
Sezóna zmrzliny právě začíná. Čas na šrotovné. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Právě na velké stroje vyšší hodnoty nabízejí prodejci šrotovné nejčastěji. Ať už se jedná o konvektomaty, tedy multifunkční zařízení pro velkovývařovny, nebo třeba obráběcí stroje.

Šroty na skladu

Šrotovné je totiž pro mnohé způsob, jak čelit krizi. „Naši klienti teď nemají peníze nazbyt. Když chtějí koupit stroj, třeba je to přitáhne k nám, a ne ke konkurenci," konstatuje Jan Pastirčák, jednatel společnosti Dahon, která prodává obráběcí CNC stroje.

Šrotovné se pohybuje mezi 50 a 300 tisíci korun. S každým „vyměněným" starým strojem získá prodejce několik tun materiálu na sešrotování.

Nejspíš je ale hned tak k dalšímu zpracování nepostoupí. „Výkupní ceny materiálu jsou teď tak nízko, že by se to nevyplatilo. Nejspíš je budeme skladovat a prodáme je později," dodal Pastirčák.

 

Právě se děje

Další zprávy