Rozhádané realitky zakládají čtvrté "společné" sdružení

Petr Kučera Petr Kučera
5. 4. 2009 9:00
Vzniká Českomoravská realitní unie
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Už čtvrté sdružení realitních kanceláří s ambicí vystupovat za celý trh vzniklo tento víkend v Brně. Cílem nově založené Českomoravské realitní unie je ozdravení oboru, vzdělanost realitních makléřů či garance vyplacení vzniklé škody pro klienty.

„Chceme také společně vyvíjet tlak na zákonodárce, aby zpřísnili podmínky podnikání v oboru," říká Ondřej Koutný, předseda přípravného výboru unie a majitel realitní kanceláře Finreka.

Zakládajícími členy Českomoravské realitní unie je 13 menších nebo středně velkých kanceláří především z Moravy, unie však chce působit na skutečně celostátní úrovni. A to přesto, že v současnosti už fungují další dvě podobná sdružení a třetí pravděpodobně v tichosti ukončilo činnost.

Jedna asociace prý nestačí

Nejstarší sdružení, Asociace realitních kanceláří České republiky, vzniklo už v roce 1991. V současnosti má kolem 200 členů včetně některých větších kanceláří, nicméně stále je to jen zlomek z několika tisíc podnikatelů v oboru. Cílem Asociace je - kromě prosazování zájmů členů - kultivace oboru a zpřísnění legislativních podmínek. Mimo jiné má svůj vlastní etický kodex.

Na začátku roku 2006 zahájila činnost Unie realitních kanceláří. Nepodařilo se jí však výrazněji prosadit a v současnosti už pravděpodobně není aktivní. Na uváděných kontaktech jsme nikoho nezastihli, nefungují ani její internetové stránky.

Třetí pokus o vytvoření reprezentativního sdružení podnikatelů v oboru přišel v polovině roku 2008. Cíle České komory realitních kanceláří jsou nicméně stejné jako cíle asociace: kultivace trhu, etický kodex, zpřísnění podmínek či výplaty poškozených klientů. „V současnosti máme 12 členů, dalších deset zájemců je ve stadiu schvalování. Naše členské kanceláře mají více než třicetiprocentní podíl na tuzemském trhu," tvrdí tajemnice komory Eva Jelínková. Dodává, že členové jsou ochotni spolupracovat s už existujícími subjekty.

Pro malé a střední

Proč tedy o víkendu vzniklo už čtvrté sdružení? „Snažíme se oslovit spíše malé a střední realitky, kterým nevyhovují podmínky členství v už existujících sdruženích. Nebo takové, které nejsou s jejich prací spokojeni - což platí hlavně o Asociaci," říká Ondřej Koutný, předseda přípravného výboru Českomoravské realitní unie. Členství v Asociaci realitních kanceláří je navíc pro menší firmy údajně příliš drahé.

„Náš roční členský poplatek je dvacet tisíc korun, nikoli čtyřicet, jak se někdo snaží podsouvat," reaguje generální sekretář Asociace realitních kanceláří  Jan Borůvka. Ani 7500 korun jako jednorázový vstupní poplatek nebo 9700 korun za povinné školení podle něj nejsou příliš.

"Asociace realitních kanceláří České republiky vítá každou snahu o zlepšení podmínek na realitním trhu. Založení dalšího sdružení však vidíme jako zbytečné tříštění sil," říká prezident asociace Jaroslav Novotný. „Nevím, co konkrétně vede zakladatele k ustavení nového sdružení. Jsme otevřeni všem slušným, profesionálním realitním kancelářím bez ohledu na jejich velikost," dodává.

Roztříštěnost oboru škodí

Také v některých jiných oborech neexistuje silné sdružení nebo vedle sebe působí dvě konkurenční. Nicméně hned čtyři asociace jsou v Česku pravděpodobně raritou. Podnikatelé v oboru mají kvůli své nejednotnosti a neschopnosti domluvit se mezi sebou mnohem nižší šanci, že se jim podaří jejich záměry u zákonodárců prosadit.

Chaos mají také klienti, kteří by si na chování některých kanceláří chtěli stěžovat u silného samosprávného sdružení.

 

 

Právě se děje

Další zprávy