Poslanci souhlasili, deregulace potrvá do roku 2012

Eva Benešová
1. 4. 2009 10:33
Zdražení nájemného plánované na rok 2010 se rozloží do tří let
Nové byty na pražském Bohdalci
Nové byty na pražském Bohdalci | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Regulované nájemné se v příštím roce zdraží přibližně pouze o třetinu plánované ceny. Umožní to zákon, který dnes přijali poslanci.

Částka, o kterou se měla činže zvýšit v příštím roce, bude rozložena do následujících tří let. Deregulace tedy potrvá až do roku 2012. Zákon musí ještě schválit senát a podepsat prezident.

Míru, o kterou nájemné každý rok stoupne, bude vždy předem určovat ministerstvo pro místní rozvoj. Prozatím se počítá s tím, že nejvíce by se zdražilo v roce 2010, nejméně pak v roce 2012.

Podle současných odhadů by měl nájem v roce 2010 stoupnout o 26 procent, o 8,1 procenta v roce 2011 a o 8,6 procenta v roce 2012. Poté by deregulace úplně skončila.

Opatření se týká pouze vybraných míst, kde je nájem za metr čtvereční plochy bytu vyšší než 40 korun. Mělo by jít o hlavní město Prahu, téměř všechna krajská a statutární města a velká města ve Středočeském kraji.

"Nacházíme se v ekonomicky složité situaci, poslední skokové nájemné by pro některé rodiny mohlo být tragické," odůvodnila přijetí návrhu poslankyně Zdeňka Horníková (ODS).

Podle ministra financí Miroslava Kalouska však návrh znevýhodňuje nájemníky bytů s regulovaným nájemným oproti těm s deregulovaným.

Satisfakce pro majitele: omezí se převody bytů

"Nechápu logiku toho, že krize na nájemníky v bytech s regulovaným nájemným dopadne více než na nájemníky s neregulovaným. A není pravidlem, že v bytech s regulovaným nájemným bydlí pouze sociálně slabší obyvatelé. Víme, kdo v těch bytech bydlí, dokonce bychom mezi nimi našli i některé poslance," reagoval Kalousek.

Uvedl také, že spousta vlastníků domů bojuje o přežití své nemovitosti, stejně jako jiní vlastníci jiných majetků.

Komplikace pro majitele domů, které jim zákon způsobí, přiznala i Horníková. Jako satisfakci jim nabídla nový občanský zákoník. "Novela by měla přinést jasné zrovnoprávnění vztahů majitelů a nájemníků. Upravuje například přechodu bytů," řekla Horníková.

Byty se totiž v současnosti mohou převádět na rodinné příslušníky se stejnou smlouvou. "My bychom to omezili pouze na manžela, rodiče a děti. A aby to bylo pouze na dva roky. Po dvou letech by byly uzavřeny nové smlouvy," dodala poslankyně.  

 

Právě se děje

Další zprávy