Orco požádalo o ochranu před věřiteli, soud souhlasí

Ekonomika Ekonomika
26. 3. 2009 12:16
Burza pozastavila obchody s akciemi firmy
Vizualizace projektu Bubny společnosti Orco Group
Vizualizace projektu Bubny společnosti Orco Group | Foto: Orco group

Praha - Realitní společnost Orco Property Group v Paříži, jedna z největších developerských firem ve střední Evropě, požádala o soudní ochranu před věřiteli.

Cílem firmy podle tiskové zprávy je urychlit strategickou a finanční restrukturalizaci. Akcie podniku se obchodují na burzách v Praze, Paříži, Varšavě a Budapešti. Pražská burza ihned po zveřejnění zprávy pozastavila obchodování s emisí akcií Orco a dluhopisů Orco.

"S podporou soudní ochrany před věřiteli získá management čas na to, aby mohl obnovit finanční zdraví firmy a pokročit v jednání, která jsme začali s našimi finančními partnery," poznamenal generální ředitel Jean-François Ott.

Mluvčí Orka Petra Zdeňková dodala, že soud firmě už ochranu udělil.

Proti postupu vedení firmy protestují drobní akcionáři. Těm vadí situace kolem hospodaření firmy. Orco mělo oznámit hospodářské výsledky za rok 2008 začátkem minulého týdne. Kvůli neklidné situaci na realitních trzích a obtížnému přístupu k úvěrům však firma odložila oznámení výsledků až na konec března.

Analytici odhadují, že firma loni prodělala kolem sto milionů eur.

Orco již propustilo v rámci restrukturalizace zhruba 220 zaměstnanců a uzavřelo některé kanceláře. Změny nastaly také ve vedení, které opustili dva klíčoví manažeři. Největším plánovaným projektem firmy je bytový a kancelářský projekt v pražských Bubnech, do kterého chce postupně investovat přes 70 miliard korun. Společnost vlastní velké soubory nemovitostí také například v Berlíně a Moskvě.


 

 

Právě se děje

Další zprávy