Prodej hypoték se propadá: V únoru až o třetinu

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
18. 3. 2009 10:20
Objem sjednaných hypoték občanům v únoru meziročně klesl o takřka 34 procent

Praha - Čerstvá statistika potvrdila, že se Češi chystají na finanční krizi. Anebo kalkulují s tím, že by ceny bytů mohly díky krizi klesnout - a tak vyčkávají.

Podle nejnovějších statistik devíti bank ve Fincentrum Hypoindexu se objem hypoték sjednaných lidem v Česku minulý měsíc meziročně snížil téměř o 34 procent. A to na 5,57 miliardy korun.

Celkově české banky poskytly 3 204 hypoték.

Ještě loni v únoru přitom banky prodaly fyzickým osobám 4686 hypoték za 8,4 miliardy korun.

"Je tu zřejmá souvislost jednak s hospodářským zpomalením, jednak se spekulacemi, že ceny nemovitostí ještě poklesnou," vysvětluje analytička Markéta Šichtářová ze společnosti Next Finance.

Lidé mají podle ní na koupi nemovitosti méně peněz. "Ten, kdo peníze má, raději z opatrnosti a v obavách z budoucnosti vyčkává. A ti ostatní prostě spekulují, že hypotéky i nemovitosti ještě budou během letošního roku levnější," dodává analytička.

V porovnání s prvním měsícem roku se objem i počet prodaných hypoték zvedl asi o pětinu. To byl zatím nejvýznamnější únorový meziměsíční nárůst, ale první měsíc roku byl pro banky propadákem - objem poskytnutých hypotečních úvěrů totiž v té době spadl meziročně o 44 procent.

Průměrná úroková sazba všech poskytnutých hypoték v únoru nepatrně vzrostla na 5,75 procenta.

Mírně si polepšily hypotéky s fixací na pět let. Zde průměrný úrok meziměsíčně poklesl o 0,06 % na 5,58 procenta. Češi si v průměru v únoru sjednávali hypotéky za 1,74 milionu korun, tedy meziročně více o 21 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy