Anheuser-Busch a spol. skupují americké mikropivovary

ČTK ČTK
5. 2. 2014 21:30
Společnost Anheuser-Busch InBev koupila newyorský mikropivovar Blue Point Brewing.
Foto: Aktuálně.cz

New York - Společnost Anheuser-Busch InBev koupila newyorský mikropivovar Blue Point Brewing. Plyne to ze středečního sdělení obou firem. Největší světový producent piva si tím rozšiřuje svou nabídku v prudce rostoucím segmentu lokálních a speciálních piv. Firmy finanční podmínky transakce nesdělily. Informované zdroje webu brewbound.com však tvrdí, že AB InBev dá za Blue Point zhruba 24 milionů dolarů (488 milionů Kč).

Blue Point, který sídlí na Long Islandu, loni prodal asi 60.000 barelů piva (zhruba 71.000 hektolitrů), z toho polovinu objemu tvořila vlajková značka Toasted Lager. Je to 34. největší mikropivovar v USA.

Produkce mikropivovarů v USA sice tvoří stále jen zlomek prodeje piva, z miniaturního podnikání se ale za posledních 20 let stal byznys, jehož tržby předloni dosáhly zhruba 12 miliard dolarů. V roce 2012 se objem produkce těchto podniků zvýšil o 15 procent, zatímco celkový americký trh podle sdružení Brewers Association stoupl jen o 0,9 procenta.

Expanze mikropivovarů si všimly některé velké pivovary a začaly v USA tyto podniky skupovat, aby si rozšířily portfolia značek. AB InBev koupil v roce 2011 chicagský pivovar Goose Island, zatímco belgický Duvel Moortgat loni získal výrobce piva Boulevard Brewing z Kansas City.

Blue Point vznikl v roce 1998. Mezi jeho značky patří vedle Toasted Lager například Hoptical Illusion, Blueberry Ale, RastafaRye Ale, Toxic Sludge a řada sezonních piv. Toasted Lager získal v roce 2006 cenu World Beer Cup.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev za 52 miliard dolarů převzal amerického konkurenta Anheuser-Busch. AB InBev v roce 2009 prodal Pivovary Staropramen a další aktivity ve východní Evropě firmě CVC Capital Partners, od které je předloni získala severoamerická pivovarská skupina Molson Coors Brewing Company.

AB InBev má v portfoliu asi 200 značek z celého světa, včetně značek Budweiser, Beck's nebo Stella Artois. Od americké Anheuser-Busch zdědil řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny.

 

Právě se děje

Další zprávy