Británie začala šetřit možnou korupci firmy Rolls-Royce

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 12. 2013 15:11
Podle bývalého zaměstnance měla společnost uplatit syna někdejšího indonéského diktátora.
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Výrobce leteckých motorů Rolls-Royce oznámil, že britský protikorupční úřad SFO začal formálně vyšetřovat tvrzení o údajné korupci v Číně a v Indonésii.

Informovala o tom agentura Reuters. Společnost loni v prosinci oznámila, že úřadu SFO předala informace ohledně údajného úplatkářství a korupce, které prý zahrnovaly zprostředkovatele na trzích v zámoří. Rolls-Royce tehdy uvedl, že by kvůli těmto obviněním mohl čelit vyšetřování.

"Úřad pro závažné podvody nás informoval, že nyní zahájil vyšetřování těchto záležitostí," sdělila firma v pondělí na webu.

Rolls-Royce, který sídlí v Londýně, je největším evropským výrobcem motorů pro civilní dopravní a nákladní letadla.

Bývalý zaměstnanec firmy Dick Taylor podle webu britského listu Telegraph tvrdí, že společnost dala úplatek 20 milionů dolarů (403 milionů Kč) a modrý vůz Rolls-Royce synovi bývalého indonéského diktátora Tommymu Suhartovi za to, aby jí pomohl zajistit zakázku na dodávku 700 motorů Trent pro letadla Airbus A330, která mají své letce přední indonéské aerolinky Garuda.

Suharto, který je nejmladším synem zesnulého indonéského autoritářského vládce, na podzim popřel, že od Rolls-Royce úplatek a luxusní vůz přijal.

Obvinění z korupce nejsou ve zbrojním, leteckém a kosmickém průmyslu ničím novým, píše Reuters. Společnosti v tomto odvětví se v zemích, kde nemají širší zastoupení, obvykle spoléhají na zprostředkovatele, jimiž jsou jednotlivci nebo firmy.

V roce 2010 Spojené státy a Velká Británie uložily největší evropské zbrojní společnosti BAE Systems pokutu 450 milionů dolarů poté, co se úřady v těchto zemích i v zahraničí zabývaly údajnými korupčními aktivitami kolem zbrojních smluv v České republice, Maďarsku, Saúdské Arábii, Švédsku a Tanzanii.

 

Právě se děje

Další zprávy