Banky neodpovídají za měnové ztráty klientů, řekl maďarský s

ČTK ČTK
16. 12. 2013 17:22
Poklesu kurzu výrazně zvýšil splátky u hypoték a dalších úvěrů v cizích měnách.
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Reuters

Budapešť -  Maďarský nejvyšší soud dnes rozhodl, že banky nejsou odpovědné za ztráty, které utrpěli jejich zákazníci v důsledku poklesu kurzu domácí měny. Ten výrazně zvýšil splátky u hypoték a dalších úvěrů v cizích měnách, které byly v Maďarsku dříve velmi populární. Informovala o tom agentura Reuters.

Maďarskou vládní stranu Fidesz rozhodnutí soudu zklamalo. Vláda premiéra Viktora Orbána, kterou v příštím roce čekají volby, dala již dříve najevo, že je odhodlána podpořit dlužníky, kteří se kvůli půjčkám v cizích měnách dostali do problémů.

"Jsme zklamáni, protože toto rozhodnutí nejvyšší soudní instituce se staví na stranu bank," uvedl předseda parlamentní frakce Fidesz Antal Rogan. Upozornil však, že soud ještě bude rozhodovat o některých dílčích aspektech úvěrů v zahraničních měnách.

Zákonodárci podle něj vyčkají na toto rozhodnutí, než začnou pracovat na nových opatřeních, jež by zmírnila zátěž dlužníků. Podobná opatření v minulosti přinesla bankám rozsáhlé ztráty, upozornila agentura Reuters.

Dluhy v zahraničních měnách má podle dřívějších údajů agentury DPA u bank zhruba půl milionu Maďarů. Polovinu z těchto závazků tvoří hypotéky. Maďaři si úvěry v cizí měně brali v době, kdy to bylo výhodné, s poklesem kurzu forintu se jim ale výrazně zvýšily pravidelné splátky. Mnozí dlužníci se tak kvůli slabé domácí měně dostali do dluhové spirály.

Akcie největší maďarské banky OTP po dnešním rozhodnutí soudu posílily o pět procent. Rozhodnutí zřejmě přinese úlevu i zahraničním bankám působícím v Maďarsku, například firmám Raiffeisen, Erste Bank a UniCredit, napsala agentura Reuters.

Soud dospěl k názoru, že dlužníci musí nést důsledky změn měnových kurzů na vlastních bedrech. Upozornil, že měnové riziko pro dlužníky neznamená, že takovéto úvěrové smlouvy jsou v rozporu se zákonem a morálkou a představují lichvu.

 

Právě se děje

Další zprávy