Rusové žalují Českou exportní banku

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
25. 10. 2013 16:50
Státní ČEB hrozí v Rusku další problém související s nevymahatelnými pohledávkami.
Stánek České exportní banky na veletrhu v Brně.
Stánek České exportní banky na veletrhu v Brně. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Státní České exportní bance (ČEB) hrozí v Rusku další problém související se starými nevymahatelnými pohledávkami.

Jak píše ve svém aktuálním vydání deník Insider, ruská banka Mežtopenergobank, s níž ČEB vede v Česku arbitrážní spor, na ni v Rusku podala trestní oznámení. Viní ji z podvodného jednání.

Podle informací Insideru leží kořeny sporu v nespláceném úvěru, který ČEB poskytla před lety na stavbu cementárny v Baškirii na jižním Uralu. Majitel cementárny úvěr nesplácel, a tak ČEB prodala jeho pohledávku právě bance Mežtopenergo. Ani ta ale za ni kupní cenu neuhradila.

Následovala tedy žaloba České exportní na Mežtopenergobank u českého arbitrážního soudu - přesně podle smlouvy mezi oběma partnery.

Arbitrážní řízení není ukončeno. Jenomže ruská banka se brání, že byla při koupi pohledávky uvedena v omyl, a platit sjednanou cenu tedy nemusí. Podle ní se totiž ukázalo, že cementárna nedisponuje platnou licencí od vlády Baškirské republiky, takže nesmí vyrábět. A nebude mít tedy pohledávku z čeho hradit. "Podle Mežtopenergobank o tomto nedostatku ČEB při prodeji pohledávky věděla, kupujícímu to ale zatajila," řekl Insideru zdroj informovaný o případu.

Jde o vážné obvinění, které by ruský soud mohl klasifikovat jako pokus o podvod.

Přečtěte si celý článek Zuzany Kubátové: Jak rostou potíže ČEB s neplatiči úvěrů v Rusku a jak budou společnosti postupovat?

 

Právě se děje

Další zprávy