Rumunsko prodá podíl v plynárenském podniku Romgaz

ČTK ČTK
19. 9. 2013 15:38
Investoři budou moct na burze koupit 15 procent akcií společnosti.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: http://www.europarl.eu.int

Bukurešť - Rumunská vláda hodlá počátkem listopadu prodat na burze menšinový podíl v plynárenské společnosti Romgaz. Ve čtvrtek to oznámil vedoucí odboru pro privatizaci energetiky na ministerstvu hospodářství Gabriel Dumitrescu.

Prodej podílu Romgaz je součástí privatizačních plánů, ke kterým se Bukurešť zavázala v rámci nové úvěrové dohody s Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Premiér Viktor Ponta v minulých dnech sdělil, že vláda plánuje prodat formou primární veřejné nabídky (IPO) 15 procent akcií Romgazu. V něm ministerstvo hospodářství drží 85,1 procenta a zbytek vlastní státní investiční fond Fondul Proprietatea.

"Akcie Romgazu na burzu neuvádíme kvůli potřebě nového kapitálu, ale v zájmu transparentnosti," řekl Dumitrescu. Dodal, že příští rok vláda prodá na burze akcie elektrárenských společností Oltenia, Hidroelectrica a Electrica.

Pokračování privatizace energetických podniků je jednou z podmínek, kterou si měnový fond určil pro uzavření dohody o záložním úvěru v hodnotě čtyř miliard eur (přes 100 miliard Kč). Obě strany se už na půjčce dohodly a na podzim by ji mělo schválit vedení MMF.

Rumunsko už letos prodalo další část akcií provozovatele plynovodů Transgaz. Nyní pracuje na primární nabídce desetiny akcií společnosti pro jadernou energetiku Nuclearelectrica.

 

Právě se děje

Další zprávy