Čína investuje v regionu miliony, Česku se ale vyhýbá

Tereza Holanová Tereza Holanová
21. 9. 2013 10:13
Místní trh je pro tamní podnikatele příliš malý, sousedi navíc lákají na nižší daně.
Foto: Reuters

Krynice - Čínu čím dál víc lákají investice ve střední a východní Evropě, Českou republiku však zatím z velkých plánů vynechává.

"V současné době je pro nás mnohem více atraktivní například Polsko," říká Darren Chong, který má v rámci skupiny Deloitte na starost čínské investice v regionu.

Proč Česko láká investory méně než jiné postkomunistické země? Hlavním důvodem jsou vysoké daně, uvedl Chong během ekonomického fóra v polské Krynici.

"Podívejte se například na Bulharsko, kde daň z příjmu právnických osob činí deset procent," vysvětluje. Pro srovnání: v Česku to je 19 procent, v Rumunsku 16 procent, v Srbsku rovněž 10 procent.

Kromě toho podle Chonga hraje roli i velikost trhu - což pomáhá právě Polsku, kde jinak platí stejná devatenáctiprocentní sazba daně z příjmu jako v Česku. '"Český trh je pro nás se svými deseti miliony velmi malý," dodává.

Česko je podle něj tedy pro Číňany zatím spíše dovolenkovou destinací než cílem pro investice.

Levný trh v Unii

Východní Evropa jako celek je pro Čínu atraktivní z několika důvodů. Jde o země Evropské unie, které ale zároveň nabízejí levnou zkušenou pracovní sílu. "Navíc Číně hraje do karet pokles investic z eurozóny, která se potýká s ekonomickou krizí," uvedl v Krynici bývalý ředitel Čínského centra pro soudobá světová studia Xin Jin.

Plán posílit čínskou přítomnost v regionu avizoval tamní předseda vlády Wen Jiabao už loni na jaře na ekonomickém fóru Číny a států střední a východní Evropy, které se uskutečnilo rovněž v Polsku.

Zde mimo jiné informoval o vytvoření úvěrové linky, jejímž prostřednictvím chce Čína do místní infrastruktury, technologií a obnovitelných zdrojů investovat až 10 milionů dolarů (195 milionů korun).

K velkým projektům v regionu patří například výstavba železnice na letiště v Budapešti nebo miliardová investice do rozvoje přístavu v chorvatské Rijece.

"Časy, kdy byla Čína pouze "továrnou světa" začínají být pryč. A to se projeví tím, že se posouvá od levného exportu k výrobě sofistikovanějšího zboží a posiluje svoji pozici v nových oblastech," zdůrazňuje výkonný německý ekonom Karl Pilny, který vystoupil rovněž v Krynici.

 

Právě se děje

Další zprávy