Německá ekonomika rostla nejrychleji za více než rok

Petr Kučera Petr Kučera
14. 8. 2013 10:06
K růstu ve druhém čtvrtletí přispěla hlavně domácí spotřeba.
Foto: Reuters

Berlín/Frankfurt - Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozím kvartálem o 0,7 procenta. Tempo růstu bylo nejrychlejší za více než rok a zároveň vyšší, než čekali analytici. V prvním čtvrtletí ekonomika stagnovala.

K růstu ve druhém čtvrtletí přispěla hlavně domácí spotřeba, vyplývá z prvního rychlého odhadu, který ve středu zveřejnil spolkový statistický úřad.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru zvýšení hrubého domácího produktu o 0,6 procenta. V meziročním srovnání stoupl hrubý domácí produkt o 0,9 procenta.

Hlavním tahounem růstu byla podle statistiků domácí spotřeba, a to jak soukromá, tak státní. Zvýšil se ale i vývoz, který narůstal rychleji než dovoz.

"Německá ekonomika předvedla ve druhém čtvrtletí působivý comeback," komentoval dnešní údaje ekonom banky ING Carsten Brzeski. "Minimálně v tuto chvíli se německá ekonomika vrací jako velká pevnost, nejen pro eurozónu, ale tentokrát dokonce i pro globální ekonomiku," řekl. Díky Německu by podle něj měla eurozóna opustit rekordně dlouhou recesi.

Statistici také směrem dolů zpřesnili údaj za první tři měsíce letošního roku. Původně jejich zpráva uváděla mezičtvrtletní růst o 0,1 procenta, podle revidovaných údajů byl však růst nulový. Německé ekonomice se tak v prvním čtvrtletí jen těsně podařilo vyhnout recesi, když v posledním loňském čtvrtletí klesla o 0,7 procenta.

Středeční zpráva je rovněž v souladu s poslední vlnou převážně pozitivních údajů z Německa. Ty ukázaly, že průmyslové zakázky a výroba stouply, soukromý sektor expandoval, vývoz vzrostl, nezaměstnanost klesla a nálada se dále zlepšila.

Příznivé údaje o růstu přicházejí pět týdnů před spolkovými volbami a jsou určitě vítanou zprávou pro současnou kancléřku Angelu Merkelovou, která bude 22. září usilovat o třetí zvolení do funkce. Její vláda v letošním roce očekává zvýšení HDP o půl procenta.

Německá ekonomika dlouhou dobu odolávala poklesu, který trápil eurozónu. Loni však prudce zpomalila a na konci roku dokonce kvůli slábnoucímu vývozu a stagnaci investic klesla. V období duben až červen však investice oživily, hlavně díky vlivu počasí - zima byla neobvykle dlouhá a chladná. Také vývoz měl na růst pozitivní dopad.

 

Právě se děje

Další zprávy