J&T s finančníkem Beranem chystají zahraniční expanzi

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
30. 7. 2013 19:30
Jde o spotřebitelské půjčky, Rusko má být jen začátek.
David Beran.
David Beran. | Foto: MARCUS&ART - Wikimedia Commons

Praha -Finančník a miliradář David Beran, majitel holdingu Profireal Group, utužuje spolupráci se skupinou J&T. Společně chystají zahraniční expanzi v oboru spotřebitelských půjček. Už na přelomu roku startuje jejich první společný podnik v Rusku. Následovat mají v rychlém sledu další státy.

„Předpokládáme, že budeme společně vstupovat v příštích letech každý rok do jedné nové země. Už máme vytipovaný další nový trh po Rusku, kam chceme vstoupit během příštího roku," říká ředitel Profirealu David Chour. Konkrétnější být zatím nechce, slibuje však, že odtajní další cíl zahraniční expanze ještě do konce srpna.

Beranův Profireal působí na trhu od roku 2000. Jeho divize Profi Credit, specializovaná na půjčky, dnes patří vedle Home Creditu Petra Kellnera, britského Profident Financial a francouzského Cofidisu mezi čtyři největší poskytovatele nebankovních půjček v Česku. Kromě půjček, nabízených pod hlavičkou Profi Creditu, se Profireal zabývá také obchodem s pohledávkami. Tomu se věnuje jeho druhá divize - Profidebt.

Profi Credit působí vedle Česka také na Slovensku, od roku 2004 v Polsku a od roku 2006 v Bulharsku. A právě v posledních dvou státech zaznamenává takový růst, že se Beran rozhodl vyrazit s tímto byznysem - po vzoru Home Creditu Petra Kellnera - dál do zahraničí. Postupovat chce v tandemu právě s J&T.

Jak Insider už informoval (18. 3. - http://goo.gl/3hy1Ch), má začít první společný podnik J&T a Profirealu nabízet spotřebitelské půjčky v Petrohradě na počátku příštího roku. V nově založené ruské firmě s 200milionovým kapitálem mají obě strany po 50 procentech. Beranův Profireal vkládá do společného byznysu know-how, J&T jej bude financovat. „Zavázali jsme se profinancovat v Rusku minimálně tři miliardy korun v průběhu 5 let," řekl Insideru šéf J&T Banky Štěpán Ašer.

BYZNYS v placeném deníku Insider:

Jak funguje byznys s půjčkami na východě? Bude Beran šlapat na paty Kellnerovi? Čtěte v Insideru.

 

Právě se děje

Další zprávy