Evropská unie registrovala pivovaru AB InBev značku BUD

ČTK ČTK
26. 6. 2013 15:03
Českobudějovický Budvar se proti rozhodnutí odvolávat nebude
Foto: Reuters

Praha - Evropský Úřad pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM) udělil nadnárodní pivovarské společnosti AB InBev registraci pro ochrannou známku "BUD" v celé Evropské unii. Oznámila to AB InBev.

Úřad tak učinil poté, co českobudějovický Budvar letos v lednu spor o tuto známku u soudu EU prohrál. 

"Poněvadž již máme národní práva pro BUD a Budweiser v mnoha členských státech Evropské unie, doplňujeme tím zbývající mezery, které jsme dosud měli," řekl ředitel právního oddělení AB InBev Frank Hellwig, AB InBev je největším světovým výrobcem piva. Vznikl v roce 2008, když belgická skupina InBev koupila americký Anheuser-Busch.

Budvar odvolání neplánuje

Českobudějovický Budvar v lednu neuspěl ve sporu o značku BUD u druhého nejvyššího soudu v EU. Ten zamítl jeho žalobu, kterou chtěla česká firma zabránit zápisu ochranné známky BUD pro pivo americké společnosti.

Nyní Budvar sdělil, že se proti rozhodnutí neodvolá, protože užívání ochranné známky v zemích EU se pro podnik nemění. "V zemích, ve kterých již máme registrované ochranné známky BUD, zůstávají tyto známky i nadále v platnosti," uvádí právnička firmy Helena Votřelová.

Známku BUD má Budějovický Budvar registrovánu například v České republice, na Slovensku, ve Spojeném království, Francii, Beneluxu a v Bulharsku. "Náš konkurent tímto rozhodnutím nezískal ani žádné nové možnosti k expanzi - v podstatě zůstává zachován současný stav," dodala Votřelová.

Dlouholetý spor o známku

Kořeny sporu mezi oběma společnostmi se datují do druhé poloviny 90. let minulého století.

Mezi lety 1996 a 2000 americká firma požádala úřad OHIM o zaregistrování obrazového a slovního označení "BUD" pro širokou škálu výrobků včetně piva. Budvar to ale napadl a argumentoval i tím, že pojmenování "bud" už je v některých zemích EU chráněno. OHIM to odmítl s tím, že rozhodnutí nebrání české firmě v používání označení "bud" v dotyčných zemích.

Budvar se pak obrátil na evropskou justici a v prosinci 2008 se dočkal anulování rozhodnutí OHIM. Následovalo odvolání Anheuser-Busch. Soud vyšší instance poté zrušil významnou část verdiktu a vrátil věc zpět k dalšímu projednání. Nakonec letos v lednu soud žalobu Budvaru v plném rozsahu zamítl.

 

Právě se děje

Další zprávy