Pomsta za panely. Čína hrozí, že Evropě zdaní víno

ČTK ČTK, Jana Černá
5. 6. 2013 14:41
EU zvýšila clo na dovoz čínských solárních panelů, Čína chystá protiopatření
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Peking - Chystané antidumpingové clo EU na dovoz levných čínských solárních panelů, které se má vybírat od čtvrtka, vyvolalo v Číně bouřlivou reakci.

Poté, co eurokomisař pro obchod Karl De Gucht oznámil v úterý jeho zavedení, čínská strana pohrozila podobným zákonem vztahujícím se na evropská vína.

S odvoláním na čínské ministerstvo obchodu o tom ve středu informovala agentura Reuters. Ministerstvo přitom odkazuje na místní vinaře, kteří po něm toto opatření údajně žádají již dlouho.

Čínský návrh již ve středu dopoledne kritizovala Francie. Záležitost chce konzultovat s Evropskou komisí.

Čína "doufá v řešení"

Počáteční výše předběžného antidumpingového cla na dovoz solárních panelů má činit 11,8 procenta, v srpnu se pak může zvýšit až na 47,6 procenta.

Čína se "staví rozhodně proti" clu EU a doufá, že Evropa projeví upřímnou snahu a flexibilitu k tomu, aby obě strany mohly najít řešení prostřednictvím jednání, uvedlo ministerstvo v prohlášení na svých internetových stránkách.

Vláda už začala zkoumat možnosti antidumpingových a antidotačních opatření na vína pocházející z EU, dodalo ministerstvo.

Čínský trh se pro vinaře zejména v posledních letech stává značně lukrativním, spotřeba vína zde rychle stoupá.

Loni země importovala 430 milionů litrů vína, více než dvě třetiny přitom přišly z EU. Jen z Francie to bylo 170 milionů litrů, uvádí Reuters. Francouzské ministerstvo obchodu bylo tak první, které zvažované čínské protiopatření odsoudilo.

"Způsob, jakým bylo rozhodnutí prezentováno, nám připadá nevhodný a trestuhodný, zejména skutečnost, že tento případ není projednáván sám za sebe, ale kvůli tomu, že padlo rozhodnutí v jiné oblasti," uvedl anonymní zdroj z ministerstva pro agenturu Reuters.

Mimo jiné překotná rychlost uvedení takového nařízení by byla podle Francie v rozporu se stanovami Světové obchodní organizace (WTO).

Bude obchodní válka?

Zavedení cla by podle pozorovatelů mohlo mezi Evropskou unií a Čínou vyvolat obchodní válku. Proto ve snaze najít rychle cestu ke kompromisu vyvinuly velké státy EU nátlak na to, aby clo bylo zpočátku nízké.

Čína je největším výrobcem solárních panelů na světě. EU zemi viní, že na evropském trhu prodává tyto panely pod výrobními náklady, aby vytlačila konkurenci. Evropa je největším solárním trhem na světě.

Čínské firmy podle evropských výrobců nyní ovládají více než 80 procent evropského trhu se solárními panely, ačkoli ještě před několika lety na něm měly téměř nulový podíl.

Rozhodnutí uvalit clo představuje dosud největší zásah Bruselu proti dovozu.

 

Právě se děje

Další zprávy