Rekordní minimum: Maďarská centrální banka snížila úrok

Tereza Holanová Tereza Holanová
28. 5. 2013 15:50
Náklady na úvěry se v zemi snižují již desátý měsíc po sobě
Foto: Reuters

Budapešť - Měnový výbor maďarské centrální banky v úterý snížil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na nové rekordní minimum 4,5 procenta.

Analytici další snížení nákladů na úvěry čekali. Inflace totiž klesla na nejnižší hodnotu za 38 měsíců a růst zůstává slabý, přestože začíná vykazovat známky oživování.

Úrokovou sazbu banka snížila desátý měsíc za sebou. Měnový výbor přitom již na předchozím zasedání v dubnu uvedl, že bude zvažovat další kroky, pokud výhled inflace pro středně dlouhou dobu bude v souladu s jeho inflačním cílem a trvale se zlepší nálada na finančních trzích, napsala agentura Reuters.

Meziroční míra inflace v Maďarsku v dubnu klesla na 1,7 procenta kvůli poklesu cen energií pro domácnosti, které nařídila vláda.

Maďarská ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,7 procenta, a ukončila tak recesi, která trvala čtyři čtvrtletí. Meziročně však hrubý domácí produkt klesl o 0,9 procenta, i když snížil propad z 2,7 procenta v posledním čtvrtletí loni.

 

Právě se děje

Další zprávy