První telefony s Firefox OS přijdou na trh. I do Česka

ČTK ČTK
25. 2. 2013 19:54
V Česku uvede Firefox T-Mobile, typ telefonu zatím neupřesnil

Barcelona - Ještě během letošního léta by měli první operátoři začít nabízet telefony založené na novém operačním systému Firefox OS od společnosti Mozilla. Telefony by měly být dostupné v devíti zemích, včetně Česka, dále mimo jiné v Polsku a Maďarsku. Uvedli to zástupci Mozilly na veletrhu Mobile World Congress.

Novou platformu podporují operátoři Telefónica, Deutsche Telecom, China Unicom a Telecom Italia. Telefony dodají společnosti Alcatel, ZTE a LG. Ještě letos přibude zařízení od Huawei.

Telefónica chystá zahájení prodeje telefonů v Brazílii, Kolumbii, Španělsku a Venezuele v polovině letošního roku. Další trhy budou následovat na konci letošního roku a v příštím roce.

T-Mobile v pondělí oznámil, že první zemí, kde nabídne Firefox OS, bude Polsko, kde uvede na trh telefon Alcatel One Touch Fire. V Česku Firefox uvede rovněž T-Mobile. O jaký telefon půjde, není zatím podle mluvčí Martiny Kemrové zřejmé.

S novým otevřeným operačním systémem chce Telefónica a další firmy v budoucnu konkurovat zavedeným operačním systémům pro mobilní zařízení, jako jsou Android od Google nebo Apple iOS. Firefox OS, který je založený na webovém prohlížeči, využívá technologii HTML5. Umožňuje telefonování, hraní her, surfování po internetu nebo stahování aplikací.

 

Právě se děje

Další zprávy