Nájemce Špindlerova Mlýna končí v boji o polské lanovky

Tereza Holanová Aktuálne.sk, Tereza Holanová
5. 2. 2013 12:45
Firmě Tatry Mountain Resorts nepomohl vstup na tamní burzu ani spojení s obcemi
Navzdory mrholení a nízkým mrakům, tyto dvě polské turistky se na deset minut dlouhou jízdu do nadmořské výšky 1354 metrů vydaly. Co jiného dělat v horách bez sněhu?
Navzdory mrholení a nízkým mrakům, tyto dvě polské turistky se na deset minut dlouhou jízdu do nadmořské výšky 1354 metrů vydaly. Co jiného dělat v horách bez sněhu? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Bratislava - Nákup lanovek v Polsku slovenské skupině Tatry Mountain Resorts (TMR) s největší pravděpodobností nevyšel. Podle webu Motejlek.com byla totiž společnost vyřazená z privatizace.

To potvrzuje také Mirosław Kuk z Poľských štátnych železníc, které firmu Polské lanové dráhy (PKL) vlastní. Podle něj vypadly ze seznamu šesti uchazečů dvě společnosti, jednou z nich byla TMR.

Oficiální nabídku na nákup všech akcií PKL podal slovenský podnik letos v lednu.

Aby měla TMR šanci v soutěži uspět, spojila se s dalšími čtyřmi polskými obcemi (Czernichów, Krynica-Zdrój, Szczawnica a Zawoja), na jejichž území se nacházejí horská střediska a turistické destinace.

Stejně tak vstoupila na polskou burzu - podle serveru Motejlek.com proto, aby na Poláky nepůsobila jako vetřelec, který jim jde ukrást národní poklad.

Politici nesouhlasí

Soutěž o lanové dráhy má v Polsku řadu odpůrců. Tamní list Rzeczpospolita například upozornil, že před ztrátami z prodeje varovala premiéra Donalda Tuska i polská rozvědka.

Nový majitel by totiž měl získat i sto hektarů půdy, které vláda v 50. letech vyvlastňovala. "Jejich prodej soukromníkovi by otevřel otázku, zda byly podmínky vyvlastnění přiměřené," píše deník.

Proti prodeji se vyslovilo i polské ministerstvo životního prostředí. Podle něj může mít změna vlastníka negativní dopady na tatranskou přírodu.

Prodej se přitom táhne už přes dva roky. Jak píše Motejlek.com, účetní hodnota podniku činí přibližně 10 milionů eur.

Na svém domácím trhu představuje TMR, kontrolovaná skupinou J&T, největšího poskytovatele turistických služeb.

Kromě toho je aktivní i v Česku - zde na podzim s Českým svazem tělesné výchovy sjednala dvacetiletý pronájem areálu v krkonošském Špindlerově Mlýně. Během této doby má v areálu investovat 800 milionů korun, chystá se stavět například nové lanovky, sjezdovky, restaurace a bufety.

 

Právě se děje

Další zprávy